artikel

Spar verwarmt kantine met restwarmte koeling

Branche & Bedrijf 1966

Spar verwarmt kantine met restwarmte koeling
Foto: Diederik van der Laan

SINT MAARTENSZEE – Bij Spar Sint Maartenszee wordt de kantine sinds enige weken verwarmd met restwarmte van een bijzondere wandkoeling. Het eerste koelmeubel met het zogeheten Hydroloop- systeem van Freor bevalt ondernemer Henk Hondius bijzonder goed.

De eerste wandkoeling met het zogeheten Hydroloop-systeem van Freor is onlangs in bedrijf genomen bij de Spar van Henk Hondius. Enkele weken later volgden Coop van der Vliet in Nederhemert en Supermarkt Hans Meijer in Delft.

Motoren geven warmte af

De 12 meter lange wandkoeling is voorzien van ledverlichting, de dubbel luchtgordijntechniek en stevige glazen deuren. De koeling is verdeeld in verschillende compartimenten en wordt gebruikt als zuivel- en drankenkoeling. ‘De motoren geven warmte af en daarmee verwarmen we via speciaal aangelegde leidingen de kantine’, verklaart een enthousiaste Henk Hondius.

Slimme regeltechniek

Want waar gekoeld wordt, wordt warmte ontrokken aan de lucht en producten. Deze warmte wordt bij het Hydroloop-systeem van familiebedrijf Koelservice Van Tol afgevoerd via een zogeheten glycolsysteem. Bij traditionele koelingen wordt de warmte naar buiten afgevoerd. Door gebruik te maken van slimme regeltechniek is het eenvoudig om de warmte naar diverse punten te sturen. In het geval van de Spar de kantine.

Regelaar registreert temperatuur

De centrale regelaar registreert temperatuur, meldt storingen aan de centrale meldkamer van Koelservice Van Tol en zorgt voor uitlezing en bediening op afstand. Hondius: ‘Ander voordeel is dat we nog maar eenmaal in de week zelf hoeven te temperaturen. Dat was voorheen iedere dag.’ Door gebruik te maken van tijdschema’s en groepsindelingen kan de wandkoeling vol automatisch werken. Zo schakelt de ledverlichting automatisch in en uit en kan er eventueel het setpoint op bepaalde tijden worden veranderd.  Het Hydroloop-systeem van Freor is uitermate geschikt voor kleine supermarkten en tankstations.

Meer over instore in de instore-special in Distrifood van zaterdag 26 mei.

Reageer op dit artikel