artikel

Waarom Ekoplaza prima past op Texel

Branche & Bedrijf 2410

Waarom Ekoplaza prima past op Texel
V.l.n.r.: Peter Koster, Donald de Vrind, Bianca Witte en Hannie van Blaaderen. Foto: Texelse media

DEN BURG – Het runnen van een biologische supermarkt als Ekoplaza past heel goed op Texel. Dat constateert Hannie van Blaaderen, die met haar man Peter Koster 21 jaar de winkel in Den Burg runt. Vanaf maandag 9 april zijn Donald de Vrind en Bianca Witte de nieuwe eigenaren.

In 1997 namen Hannie van Blaaderen en Peter Koster in Den Burg natuurvoedingwinkel De Vlier over. In de beginjaren onder de vlag van Gimsel, daarna Natuurwinkel en sinds 2011 staat Ekoplaza op de gevel van de winkel aan de Hogerstraat. De biologische franchiseformule timmert op veel fronten flink aan de weg en dat heeft Hannie van Blaaderen altijd erg aangetrokken in Ekoplaza. Onlangs nog maakte de keten bekend als eerste supermarkt vóór statiegeld op blikjes en kleine petflesjes te zijn. Verder heeft Eko-plaza kenbaar gemaakt volledig plasticvrij te willen zijn.

Bio is uit de dieetsfeer gehaald

‘Zo hoort het ook. Verantwoord met de natuur om gaan is gemeengoed geworden. Steeds meer mensen hechten daar waarde aan’, zegt Hannie van Blaaderen. ‘Biologisch en alles wat daarbij hoort is uit de dieetsfeer gehaald. Het is heel normaal geworden om biologisch te denken en te consumeren. Je ziet het ook aan andere supermarkten die steeds meer biologisch in de schappen hebben’, zegt Van Blaaderen, die dat ook op het eiland ervaart bij de tegenover gelegen Jumbo, de Albert Heijn, de Aldi en de Lidl in De Koog.

Verbonden met natuur

Op het eiland Texel is een formule als Ekoplaza een groot succes. ‘Bewoners hier zijn erg verbonden met de natuur, zoals het water om ons heen. Het doet iets met je. Om die schoonheid intact te kunnen laten is er een groot besef van het belang van goede biologische voeding’, weet Van Blaaderen. ‘Een natuurwinkel of biologische winkel is dus altijd een perfecte match geweest met het eiland en zal dat ook blijven. Veel bewoners hebben ook een eigen moestuin.’

Duitse toeristen extra voordeel

Ook het gegeven dat Texel veel bezocht wordt door Duitse toeristen is voor Ekoplaza een groot voordeel. ‘Duitsers zijn gemiddeld genomen erg veel bezig met gezonde en biologische voeding. Daar profiteren we hier van’, zegt de onderneemster. Van Blaaderen (58) en Koster (62) vinden het desondanks een mooi moment om te stoppen. ‘De laatste jaren hebben we wat rondgekeken en als er dan mensen zijn van wie je denkt dat ze deze winkel op een prima wijze kunnen voortzetten, moet je die kans aangrijpen. We hebben jarenlang zes dagen in de week keihard gewerkt en nu is het voor ons tijd om ook buiten te gaan spelen’, vindt Hannie van Blaaderen.

Al bekend op het eiland

De nieuwe eigenaren, Donald de Vrind en Bianca Witte, zijn zelf trouwe klanten en voor hen is dit een mooie kans het bedrijf verder te laten groeien. ‘Voor velen zijn wij bekende gezichten, aangezien wij in Den Burg ook al 15 jaar ondernemers zijn van Combi Texel, een speciaalzaak in mobiele telefoons en reparaties’, laat Bianca Witte aan Distrifood weten. Het duo stopt met die onderneming. Witte: ‘We maken nu een switch van grafisch vormgever en fotograaf naar eigenaren van een biologische supermarkt. We zijn toe aan een nieuwe uitdaging. Nu Peter en Hannie kiezen voor een nieuw hoofdstuk in hun leven zien wij kansen dit mooie bedrijf te laten groeien. We verheugen ons erop om de winkel hetzelfde belevingsniveau te bieden, met de kernwaarden van de Eko-formule.’

Veranderingen op komst?

Gaan ze iets veranderen? Donald de Vrind: ‘Het assortiment van Ekoplaza is uitgekiend en de formule heeft zich als franchise bewezen in de markt. Mogelijk komen hier en daar accenten anders te liggen.’

Reageer op dit artikel