artikel

Haagse AH’s brengen klanten samen met Kerst

Branche & Bedrijf 4378

Haagse AH’s brengen klanten samen met Kerst
Rachid el Menhali en Johan Roodenrijs organiseerden met Kerst een diner voor 400 Hagenaars. Foto: Roel Dijkstra

DEN HAAG – De gezamenlijke Albert Heijn-winkels in en om Den Haag hebben zowel op eerste als tweede kerstdag een gratis diner georganiseerd voor totaal 400 mensen die behoefte hadden aan gezelschap.

In een speciaal daarvoor neergezet paviljoen op het Plein in Den Haag vond dit jaar op zowel Eerste als Tweede Kerstdag een bijzonder diner plaats: in totaal 400 klanten van Haagse AH-winkels konden er genieten van een
gratis vijfgangendiner. Maar nog belangrijker: ze vonden er gezelschap.

AH-managers schrokken zich rot

Twee Haagse Albert Heijn-supermarktmanager schrokken zich eerder dit jaar rot, toen ze inzicht kregen in het aantal mensen dat zich in meer of mindere mate eenzaam voelt. Rachid El Menhali sprak een klant, die hem vertelde hoe haar kerstfeest eruit zag. ‘Met tranen in haar ogen zei ze dat ze met een magnetronmaaltijd op schoot het journaal kijkt. Ze had helemaal niemand om zich heen.’ El Menhali zocht contact met maatje en tevens supermarktmanager Johan Roodenrijs, die al was aangesloten bij de community tegen eenzaamheid, een initiatief van wethouder Karsten Klein. Hij hoorde daar cijfers waar hij van schrok. ‘Niet normaal. 1,3 miljoen Nederlanders voelen zich wel eens eenzaam. Bij 300.000 daarvan is het zo erg, dat ze soms langer dan vier weken geen menselijk contact hebben’, zegt Roodenrijs. ‘Toen ik er dieper over nadacht en het vertaalde naar de winkel, besefte ik dat we die klanten allemaal wel kennen. Mensen die elke dag komen, een praatje willen maken en voor de zoveelste keer vragen waar de Perla-koffie ligt om maar wat contact te hebben.’

AN Den Haag Kerst

Initiatief in samenwerking met Lichtspoor en Resto van Harte

El Menhali en Roodenrijs besloten, in samenwerking met Lichtspoor (een initiatief van de gemeente Den Haag) en Resto van Harte op Eerste én Tweede Kerstdag een vijfgangenkerstdiner te organiseren voor AH-klanten die behoefte hebben aan gezelschap tijdens de feestdagen. Het resulteerde in een enorm paviljoen waar elke dag 200 mensen van het kerstdiner genoten. In alle ruim 40 Albert Heijn-vestigingen in Den Haag en omstreken werd aandacht gevraagd voor het diner. Bewust werd daarin niet te veel de nadruk gelegd op eenzaamheid. ‘Deelnemers moeten niet zielig lijken. Eerst zaten we te denken aan een glazen paviljoen, maar dan wordt het te veel aapjes kijken’, legt Roodenrijs uit.

Vijf klanten per winkel uitgenodigd

Per winkel werden per dag vijf mensen uitgenodigd voor het diner. Roodenrijs: ‘Dat gebeurde heel persoonlijk. De supermarktmanagers benaderden de klanten zelf, ze kregen een gouden envelop met een uitnodiging. De supermarktmanager is daardoor heel herkenbaar voor klanten. Sommige managers hebben zelfs klanten naar het diner gebracht. Iedereen is creatief bezig geweest om het lokaler en leuker te maken.’

AH Den Haag Kerst

Wethouder en sm’s ook zelf aanwezig

Wethouder Klein was zelf aanwezig op 25 december. De organiserende sm’s waren er beide dagen. Roodenrijs’ vader, vrouw en broer waren er voor het gemak ook bij. ‘We hadden elke dag 80 man nodig. Allemaal AH-medewerkers die zich vrijwillig inzetten. Toen we het idee pitchten, kwamen al direct veel aanmeldingen van mensen die wilden helpen’, zegt Roodenrijs. ‘Ze hoefden niet te koken, dat deed Resto van Harte, maar ze waren wel nodig voor bediening, begeleiding van de gasten en het opzetten van het paviljoen. En uiteraard zat aan elke tafel ook een medewerker tijdens het diner om een gesprek aan te gaan met de gasten.’

‘Kracht van multicultureel Den Haag’

Volgens El Menhali toont het initiatief de kracht van het multiculturele Den Haag. ‘Ik deed dit niet vanuit de kerstgedachte, want ik vier geen Kerst, maar vanuit een humane gedachte. Op deze dagen ervaren mensen het gevoel van gemis het meest. Het is onze ambitie om het volgend jaar weer te doen, maar dan voor 1000 mensen.’ Roodenrijs sluit zich daar bij aan. ‘Deze groep is zo groot, eenzaamheid is eigenlijk heel actueel. Als je gewoon als werkende man met een gezin door het leven gaat, dan zie je niet hoe groot het is.’

Reageer op dit artikel