artikel

Zes foodconclusies uit de Quote 500

Branche & Bedrijf 9284

Zes foodconclusies uit de Quote 500
Foto: Jos Klein

DOETINCHEM – De nieuwe editie van de Quote 500 verscheen onlangs en staat weer vol met prominenten uit de levensmiddelenhandel. Distrifood bladerde door het nummer en trok zeven conclusies.

1. Vermogens stijgen wel, maar niet snel genoeg voor topposities.

Het vermogen van de rijke toplaag in de foodbranche is flink gegroeid sinds de vorige Quote 500, maar dat betekent niet dat de gefortuneerde (ex-)foodretailers ook stijgen op de nieuwe ranglijst van het magazine. Integendeel alleen Karel van Eerd (Jumbo) wint een plekje.  Mister Jumbo springt van een 8e naar een 7e positie. Het vermogen van Van Eerd (79) zou sinds de laatste lijst zijn gestegen met 26,7 procent, waardoor hij nu in de Quote 500 staat met een bedrag van €1,9 miljard. Siem en Jan Kat (Detailresult) moeten het samen doen met €650 miljoen. Dat betekent een plus van maar liefst 8,3 procent voor de broers. Helaas zorgt die stijging niet voor het gewenste effect in de ranglijst. Het duo duikelt van plaats 29 naar 44. Daarmee zijn Kat & Kat, zoals gezegd, geen uitzondering.  Zelfs dé grootverdiener in de lijst, Jitse Groen, verliest een plekje. De man achter Takeaway.com zag zijn vermogen met 63,2 procent (!) groeien naar een bedrag van €620 miljoen, maar daalt van positie 47 naar 48.

2. Niet alle conclusies van Quote lijken correct

De volgende bekende in de lijst is Nettorama-icoon Jaap Bastmeijer. Ook hij daalt, van 40 naar plek 63, maar ook Bastmeijer heeft meer geld over. Zijn vermogen is gestegen naar €460 miljoen, een stijging van 12,2 procent. Ook opvallend is de begeleidende tekst bij de foto van de Nettorama-man. ‘Nettorama bereidt zich voor op de toekomst. En die lijkt er een te zijn van consolidatie. Met forse belangen in Super de Boer en Sligro zou Bastmeijer klaar moeten zijn voor toekomstige overnames en zou er een plekje voor hem aan de tafel moeten zijn’, meldt Quote. Forse belangen in
Super de Boer? En Nettorama klaar voor overnames? Het monnikenwerk van de Quote-redactie leidt niet altijd tot heldere conclusies, zo blijkt.

3. Leen Hoogvliet is terug

Leen Hoogvliet maakt volgens het magazine een rentree in de lijst der rijken. De pater familias van de supermarktketen komt binnen op plek 83 met €340 miljoen. Generatiegenoot Cees Zwanenburg noteert een plus van 5,1 procent en houdt daarmee €205 miljoen over. De eigenaar van Vomar kukelt echter omlaag van positie 98 naar plek 151. Ook Leo Linders duikelt naar beneden (van 214 naar 294), maar heeft wel een prima jaar achter de rug. De €120 miljoen van Linders (63) betekent volgens Quote dat zijn vermogen is gegroeid met 14,3 procent. ‘Zijn supermarktketen beleefde het beste jaar in de ruim 50-jarige geschiedenis. Niet alleen de omzet (+5,4 procent) en winst (9 procent) vertoonden een fraaie groei, ook het aantal filialen steeg met de opening van twee nieuwe supermarkten tot 59 stuks.’

4. Andere foodprominenten vallen juist weg

Dan zijn er ook prominenten die niet meer in de lijst staan. Zo is Rein Sanders (Sanders supermarkt) niet meer te vinden en is het vermogen van Bouke van der Wal (Boni) blijkbaar niet meer toereikend. Of investeringen in Picnic hiervan de oorzaak zijn, vertelt Quote niet.

5. AH-franchisers blijven het goed doen

Gerard van den Tweel, Hans Geveling, Susan en Jan Bun en Ton ten Have. Laatstgenoemde heeft de rode lantaarn (gedaald van 422 naar 488) in zicht, maar zag daarentegen het kapitaal stijgen met 14,3 procent naar €72 miljoen. Gerard van den Tweel staat in de middenmoot (282, vorig jaar 183) en heeft volgens Quote net als vorig jaar €125 miljoen. Het magazine onderstreept dat het op basis van de Nederlandse KvK-gegevens niet kan beoordelen hoe het gaat met de winkels van de multifranchiser. Van den Tweel zegt tegen Quote een prima jaar te hebben gehad. ‘2016 was een prachtig jaar met mooie resultaten, waarbij de supermarkten zich zowel in Nederland als in het Caraïbisch gebied een autonome groei laten zien.’ Ook organiseerde hij noodhulp aan Sint-Maarten vanwege de orkaan Irma. ‘Twee dagen later kwamen de containers met hulpgoederen aan.’ Susan en Jan Bun (van 287 naar 362) beschikken inmiddels over €95 miljoen. Bun & Bun zagen het vermogen groeien met 11,8 procent. Volgens Quote heeft het duo €10 miljoen winst geboekt.

6. Hans Geveling leeft op gevoel

AH-multifranchiser Hans Geveling (van 283 naar 378) heeft nu €93 miljoen en dat komt doordat het kapitaal met 8,1 procent is gegroeid. Geveling is één van de personen die door Quote wordt geïnterviewd. Zo stipt hij aan dat het aantal winkels voor hem niet van belang is. ‘Ik heb nooit de ambitie gehad de grootste te worden. Dat had misschien gekund, maar ik heb liever minder filialen die razend goed draaien, dan heel veel die het gemiddeld doen.’ Hij zegt ook dat hij leeft op gevoel. ‘Ik denk dat mijn gevoel een grote rol speelt bij m’n zakelijke afwegingen. Ik begrijp niet dat sommige ondernemers stellen altijd te weten welke kant een bedrijf op moet en zeggen immer rationele beslissingen te nemen. Ik denk dat je juist altijd moet blijven twijfelen. Ik twijfel nog elke dag. Dan blijf je nadenken.’

Reageer op dit artikel