artikel

Hoe scoren supermarkten in ongediertebestrijding?

Branche & Bedrijf 3602

Hoe scoren supermarkten in ongediertebestrijding?
Foto: Roel Dijkstra

BREDA/DEN HAAG – De recente sluiting van de Jumbo in het Haagse winkelcentrum MegaStores door de NVWA roept de vraag op hoe supermarkten het doen in ongediertebestrijding. Distrifood geeft het antwoord op die vraag en vertelt welke afdeling het kwetsbaarst is.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) grijpt sinds februari harder in bij supermarkten die het niet zo nauw nemen met het weren en bestrijden van ongedierte. Bedrijven krijgen direct een boete opgelegd, als na een eerste waarschuwing de situatie niet is verbeterd. Ook worden vergelijkbare overtredingen bij elkaar opgeteld. De waakhond heeft dus een stevigere stok om mee te slaan.

Sluiting van Jumbo in Den Haag

Dit nieuwe beleid lijkt in april te zijn uitgevoerd in de Jumbo in winkelcentrum MeagStores in Den Haag. De NVWA sommeerde Veghel het filiaal te sluiten vanwege ernstige overlast door beestjes. Hoe de situatie in Den Haag precies is beoordeeld door de NVWA, daarover doet de waakhond echter geen mededelingen. ‘Algemeen kan ik wel zeggen dat we alleen tot sluiting overgaan als de toestand zodanig ernstig is, dat de volksgezondheid in gevaar komt’, zegt woordvoerder Paula de Jong. ‘Als bijvoorbeeld de muizenurine op de groenten zit of het brood is aangevreten.’

Bijna maand eerder dicht dan gepland

De Haagse Jumbo-vestiging zou aanvankelijk per 1 mei sluiten, maar moest bijna een maand eerder op last van de NVWA de deuren dichtdoen.Het is niet voor het eerst dat een supermarkt in een kwaad daglicht komt te staan door de aanwezigheid van ongewenste bezoekers. ‘Supermarkt dicht door rattenplaag’, ‘Super Tiel ranzig en gevaarlijk’, ‘Boetes eigenaren van vieze supermarkt’, één blik in het archief levert een behoorlijke hoeveelheid verhalen op. Het komt wel vaker voor dat er in een supermarkt ongedierte wordt aangetroffen, toch besluit de NVWA maar zelden over te gaan tot sluiting. ‘Bij mijn weten was de laatste keer meer dan een half jaar geleden’, zegt De Jong.

Geen exacte cijfers over aantal sluitingen

Exacte cijfers over het aantal sluitingen toegespitst op de supermarkt heeft ze niet.In ieder geval is, los van de schade door de sluiting, de berichtgeving erover funest voor de ondernemer. Wie wil er nog een brood kopen in een super waar de ratten, muizen of kakkerlakken vrolijk hun gang gaan? ‘Ongedierte hoort niet thuis in een supermarkt’, stelt De Jong. ‘Niet alleen vanwege de negatieve indruk die het maakt op de klant, maar ook vanwege het ernstige gezondheidsrisico dat ongedierte met zich meebrengt.’

Welke afdeling is de grootste gevarenzone?

De bake-off blijkt in de supermarkt één van de grootste gevarenzones te zijn. Volgens entomoloog Peter Timmermans van Rentokil zijn vooral winkels met die afdeling gewilde objecten voor ongedierte. En dan met name voor de huismuis, het meest voorkomende ongedierte in de supermarkt. Afgaande op de ‘Inspectieresultaten supermarktketens 2016’ die de NVWA heeft gepubliceerd, doen de supermarktketens het wat ongediertebestrijding betreft echter uitstekend. Tijdens de
inspecties wordt onder meer gelet of er voldoende wordt ondernomen om overlast door kakkerlakken, muizen of andere plaagdieren tegen te gaan. De meeste formules staan onder verminderd toezicht, omdat die alles goed voor elkaar hebben, maar ook de formules die wél onder toezicht stonden – Albert Heijn, EkoPlaza, Emté, Jan Linders en MCD – behaalden een 100 procent score op het gebied van ongediertewering en -bestrijding.

Waar komt de overlast door ongedierte vandaan?

Toch lijkt de praktijk weerbarstiger. Uit een eerdere enquête onder het Distrifood Lezerspanel gaf nog 63 procent van de ondernemers aan last te hebben van ongedierte. De aanwezigheid van ongedierte hoeft niet het gevolg te zijn van onhygiënische toestanden. Via gaten en kieren of openstaande buitendeuren komen de ongewenste gasten binnen, waarna ze zich eenmaal aanbeland in het magazijn in een luilekkerland wanen. Wanneer er in een winkelcentrum een muizenplaag is, dan is de supermarkt daarvan vaak de bron, weet het Wageningse Kennis- en Adviescentrum Dierplagen.

Preventie is het toverwoord in ongediertebestrijding

Preventie is het toverwoord, zeggen de ongediertebestrijders. Want is het ongedierte eenmaal aanwezig, dan wordt het een stuk lastiger de boosdoeners te verdrijven. Ongediertebestrijder Rentokil adviseert vooral het toepassen van wering: het met knaagbestendig materiaal afdichten van gaten en kieren in buitenmuren en doorvoeren naar kruipruimten, spouwen en holle ruimten en kieren en gaten in buitenmuren. Daarnaast moeten buitendeuren sluitend worden gemaakt met kieren onder de deur van maximaal een halve centimeter, en moeten deze buitendeuren zo veel mogelijk gesloten blijven. Een goed tijdstip om te denken aan wering, is bij nieuwbouw of verbouwing van een supermarkt, zegt Timmermans. Tot slot adviseert hij regelmatige inspecties.

Zestien nakomelingen

Is het toch niet gelukt om het ongedierte buiten de deur te houden, dan moet een diepgaande inspectie volgen naar de oorzaken, zodat een gericht plan van aanpak kan worden opgesteld. Bij het signaleren van een muis is snel handelen noodzakelijk. Eén muizenpaar kan tot zestien nakomelingen per maand voortbrengen. Voor de bestrijding worden onder meer vallen op basis van koolzuurgas, klemvallen en andere vallen zoals vergiftigd lokaas, gebruikt. De bestrijding zelf doen, is af te raden, zegt Timmermans: ‘Het inspecteren en bestrijden is specialistisch werk.’ Wel is de medewerking van supers noodzakelijk voor een goed resultaat.

Reactie Jumbo

Jumbo gaf in april, na de bevindingen van de NVWA, tegen Distrifood aan dat de supermarktketen al enige tijd geen aandacht meer besteedde aan het filiaal in het Haagse winkelcentrum MegaStores. ‘Doordat wij al eerder hadden besloten deze winkel te gaan sluiten, was er achterstand qua onderhoud in het pand. De winkel zou per 1 mei sowieso sluiten; dat is nu wat vervroegd’ zei Jumbo-woordvoerder Laura Valks-Piessens. MegaStores probeert nu een andere supermarkt te strikken, maar volgens Albert Hoogland, managing director van MegaStores, is onduidelijk of dat lukt. ‘Dat is ook afhankelijk van andere partijen, maar we zijn met een alternatief bezig. We kijken daarbij ook naar de langere termijn.’ MegaStores staat voor een grote verbouwing die €40 miljoen gaat kosten. Valks-Piessens laat weten dat Jumbo na de geplande nieuwbouw van het winkelcentrum niet meer terugkeert in MegaStores.

Reageer op dit artikel