artikel

Reportage: Uitdaging voor Vomar

Branche & Bedrijf

Reportage: Uitdaging voor Vomar

ALMERE- Vomar neemt de Boni-vestiging aan de Rode Katerplaats in Almere Buiten over. Het is een terloopse mededeling over een transactie die in de supermarktbranche zo vaak voorkomt. Wie in Almere Buiten bij de Boni gaat kijken, snapt dat de regionale supermarktketen van de vestiging af wil. En dan luidt de vraag ook: wat wil Vomar met deze vestiging? ‘Het lijkt hier wel het einde van de wereld.’

Dinsdagmorgen 11.30 uur. Toegegeven, de dinsdag is traditioneel de slechtste omzetdag voor supermarkten. Maar slechts twee klanten die in een supermarkt van ruim 1000 vierkante meter (vvo) in een supermarkt (een paar) boodschappen doen, is toch wel heel erg weinig. En gedurende het kleine half uur dat Distrifood in de winkel is, komen er nauwelijks klanten bij. Dit kan maar tot één conclusie leiden: dit is een winkel in verval, een winkel waar de omzet in een dalende en het verlies in een stijgende lijn zit. De stripheldenbuurt in Almere Buiten ligt aan de noordoostkant van Almere. Een nieuwbouwwijk die 8 jaar geleden werd opgeleverd. Volgens de gemeente een ‘wijk voor mensen die graag buiten wonen, maar wel in de buurt van stadse gemakken’. De wijk telt ook drie bushaltes: Stripheldenbuurt Noord, Stripheldenbuurt Midden en Stripheldenbuurt Oost. Volgens online-encyclopedie Wikipedia telt de Stripheldenbuurt een kleine 4500 inwoners. In heel Almere Buiten zijn dat er een kleine 55.000.

Hoge verwachtingen
Boni zette groot in op het marktgebied. De regionale supermarktketen verwierf een supermarkt van ruim 1000 vierkante meter (2000 vierkante meter bvo) aan de Rode Katerplaats. Het was de eerste Boni in Almere en mogelijk een springplank naar meerdere winkels in de stad. De supermarkt heeft de hoge verwachtingen op het hoofdkantoor in Nijkerk nooit kunnen inlossen, mede daarom heeft Boni besloten de winkel te verkopen. Op 31 maart wordt de zaak overgedragen aan Vomar, die de winkel vervolgens op 13 april heropent.

Hopeloos
Voormalig Super de Boer-ondernemer Gerard Maat weet wel waarom Boni in Almere is mislukt. De man die in 1981 met een Massamarkt van start ging in Almere Stad en 10 jaar later een Super de Boer opende in Almere Haven (‘de allereerste Super de Boer van Nederland’) kent de stad op zijn duimpje. ‘Deze Boni is op een hopeloze plek gevestigd. Het lijkt hier wel het einde van de wereld.’ Het kan ook iets diplomatieker worden geformuleerd. ‘De winkel is slecht bereikbaar voor mensen van buiten de wijk. En het is evenmin een winkel waar je bij wijze van spreken per ongeluk terecht komt. Gevoegd bij het feit dat Boni in Almere een totaal onkende naam is en dat de stad wordt gedomineerd door AH’s die over veel betere locaties beschikken, maakt dat Boni het niet heeft gered’, zegt een retaildeskundige.

Boni Almere

Niet alles tegelijk doen
Directeur Harm Peter Wijnstok van Boni wil weinig kwijt over het besluit de vestiging in Almere van de hand te doen. ‘Wij hebben dit jaar een aantal andere vestigingen overgenomen (van AH, red.) en focussen ons op die winkels. Je kunt nu eenmaal niet alles tegelijk doen. Bovendien hebben we met Vomar een goede deal kunnen sluiten.’ Wijnstok wil de vraag niet beantwoorden, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat Boni ooit geld heeft verdiend op deze locatie.

Risicoloos
Dat maakt de vraag actueel waarom Vomar er wel geld denkt te kunnen verdienen. Directeur Aart van Haren van Vomar is optimistisch. Tegenover Distrifood.nl verklaarde hij al de aanwinst eerder al als ‘een mooie kans te zien in een interessante wijk. We wilden die winkel graag hebben’. Een week later gaat de Vomar-directeur wat uitgebreider op de vraag en noemt hij de acquisitie een ‘risicoloze transactie. Wij verspreiden al folders in Almere, onze vrachtauto’s rijden al naar de (4, red.) andere vestigingen in Almere, wij hebben er al naamsbekendheid en een
zonemaneger om de hele operatie goed te begeleiden. Daarnaast zijn we flexibel in de huurlasten, omdat we eigenaar van het vastgoed zijn geworden.’

Omzet grootste probleem
Kostenreductie is uiteraard belangrijk, maar het grootste probleem bij de vestiging is toch de omzet. Die bedraagt iets meer dan €75.000, zegt een betrouwbare bron die niet met name genoemd wil worden. Van Haren wil dat bevestigen noch ontkennen, maar verwacht wel 50 procent meer omzet te kunnen gaan draaien. ‘Hoe? We gaan de winkel helemaal strippen. Alleen aan de vloer gaan we niets doen. Er zal half april een compleet nieuwe winkel staan. Inderdaad, het wordt een rode Vomar. En dat geldt ook voor onze vier andere vestigingen in Almere.’

Geduchte concurrentie
Vomar krijgt in Almere Buiten hoe dan ook met geduchte concurrentie te maken. Zo opent AH-franchiser Cees Weernekers op 16 maart zijn nieuwe vestiging aan de Lombokstraat. Dat is één van die grote verkeersaders die Almere rijk is en dus makkelijk bereikbaar. Weernekers zat overigens al met een noodwinkel op die locatie, maar krijgt er met zijn nieuwe vestiging nog een paar honderd vierkante meter bij. In het centrum van Almere Buiten gaat ook Lidl uitbreiden. De zaak die pal tegenover een grote AH-winkel (3000 m2 en filiaal) is gevestigd, gaat in mei op de schop, zo zegt een personeelslid.

Albert Heijn Almere bouwen nieuwsbouw
Leven in de winkel
Gerard Maat weet dat de Duitse foodretailer inmiddels al een paar panden van de buren heeft weten te bemachtigen. En dan zijn er in Almere Buiten nog die grote Jumbo (ex-C1000 van Van Garderen van 3500 m2), een Dirk van den Broek van 750 m2, een Deen van 1000 m2 (Maat: ‘Een topwinkel, maar die in het centrum doet niet veel’) en een Plus van ondernemer Ed de Greef. Die zit, net als de Boni, aan de andere kant van het spoor, in een afgesloten marktgebied. Hoewel de winkel nog moet worden omgebouwd naar Briljant, is het daar op dinsdag aan het begin van de middag best druk. Het personeel weet wel waarom. ‘Ik denk niet dat er een winkel in Almere Buiten is waar ze de klanten zo goed kennen.’ Gerard Maat formuleert het anders: ‘In deze winkel zit leven. Dat voel je en dat zie je.’

Reageer op dit artikel