artikel

Ter Huurne omzeilt drank- en tabakswet

Branche & Bedrijf

Ter Huurne omzeilt drank- en tabakswet

BUURSE – Wie geen achttien is, kan sinds Nieuwjaar geen alcohol en tabak meer kopen in Nederland. Grenswinkel Ter Huurne heeft op Duits grondgebied een drankenshop geopend waar ook tabak wordt verkocht, volgens de veel liberalere Duitse wet.

De Ter Huurne-winkel is één gebouw waar de Nederlands-Duitse staatsgrens doorheen loopt. Dat maakt het makkelijk om wat illegaal in Nederland is een paar meter verderop legaal te doen. Zoals alcohol- en tabaksverkoop. Voorbij zijn de tijden dat Duitsers massaal de grens overkwamen naar Nederland om hier op koopjesjacht te gaan. Zoals boter, diesel, tabak en drank. ‘Het is nu juist andersom’, zegt hoofd commerciële zaken Harry Vos van Ter Huurne.

Tabak, diesel en benzine
‘Het wordt steeds voordeliger voor Nederlanders om in Duitsland boodschappen te doen. Tabak is in Duitsland al goedkoper dan in Nederland. En diesel is dat nu ook al, net als benzine. Wat nog loont voor de Duitsers om in Nederland te kopen, zijn koffie en statiegeldloze plastic flesjes drank.’ Sinds 1 januari kan in Nederland aan niemand onder de achttien meer alcohol en tabak worden verkocht. En iedereen onder de 25 moet bij het afrekenen naar zijn legitimatie worden gevraagd om te bewijzen dat hij of zij boven de achttien is. In Duitsland mag licht-alcoholische drank worden verkocht aan iedereen die zestien is. Voor tabak geldt ook achttien. Een identificatieplicht bij de koop ervan geldt in Duitsland echter niet.

Verkeerde keelgat
Bij Ter Huurne zag men de bui al hangen dat die Nederlandse wetgeving de Duitse klanten in het verkeerde keelgat zou schieten. Vos: ‘Duitsers die in onze grenswinkel op Nederlands grondgebied alcohol of tabak kopen, moeten ook hier – volgens de Nederlandse wetgeving – hun leeftijd aantonen.’ Ter Huurne heeft nu aan de 
andere kant van de staatsgrens een winkeltje geopend, speciaal voor alcoholische dranken. ‘Een Spirituosenhalle’, aldus Harry Vos. ‘Hier geldt de Duitse wetgeving, ook voor de klanten uit Nederland. In en bij de Spirituosenhalle worden ook 
tabaksartikelen verkocht. Buiten hangen sigarettenautomaten die je in Duitsland wel vaker ziet. In 
Nederland zijn ze al lang uit het straatbeeld verdwenen. Je moet er een speciaal pasje voor hebben, maar daar is in Duitsland heel 
gemakkelijk aan te komen.’

Gebruik van de wet

In de praktijk kan het er op neerkomen dat Nederlandse 16- tot 25-jarigen aan de Nederlandse kant van Ter Huurne tegen het licht worden gehouden als ze tabak en 
alcohol kopen. Terwijl ze tien meter verderop aan de Duitse kant van Ter Huurne kunnen kopen wat ze willen. Volgens Vos heeft Ter Huurne geen maas in de wet ontdekt. ‘We maken gebruik van de wetgeving van twee verschillende landen.’

Geen massale komst tieners

Het hoofd commerciële zaken
van Ter Huurne verwacht dat het wel los zal lopen met de aanloop van Nederlandse jongeren die van de situatie gebruik gaan 
maken. ‘Buurse ligt op een half uur fietsen van Haaksbergen. Dat is voor hen veel te ver. We verwachten dus geen massale komst van Nederlandse jongeren die hier de Nederlandse wetgeving komen omzeilen’, aldus Vos. De nieuwe, strengere Nederlandse wetgeving en allerlei accijnsverhogingen brengt Ter Huurne ertoe na te denken over het ‘omdraaien’ van de grenswinkel. De hoofdingang van de winkel zou in de toekomst best wel eens in Duitsland komen te liggen in plaats van in Nederland.

Reageer op dit artikel