artikel

Brandpreventie vereist constante aandacht

Branche & Bedrijf

Brandpreventie vereist constante aandacht

DOETINCHEM – Brand! Bij elke supermarktmanager sluimert de vrees voor zo’n ramp. Vorige maand brandden in Stein een Jumbo en een Aldi compleet uit. Een ander bekend voorbeeld is de brand die de C1000 van Peter de Jong in Leiderdorp vorig jaar vlak voor de kerst in de as legde.

‘Er is ongeveer elk jaar een brand bij één van de winkels’, zegt woordvoerster Jacolien van Wezep namens C1000. ‘De meeste branden hebben een externe oorzaak, meestal brandstichting of brand in het winkelcentrum.’ Albert Heijn constateert een toename van het aantal branden. ‘Hoewel we de preventie met zeer veel zorg hebben ingericht, gebeurt het met name door brandstichting’, aldus woordvoerster Els van Dijk. In augustus was het gelijk tweemaal raak op één dag, bij AH’s in Haarlem en Abcoude. ‘Onze filiaal hulpverleners weten hoe ze met brand en blusmiddelen moeten omgaan’, zegt Van Dijk. ‘Ook weten zij hoe de winkels moeten worden ontruimd. We hebben een onderhoudscontract voor alle brandmelders en blusmiddelen en boven een bepaald aantal vierkante meters zijn we verplicht een sprinklerinstallatie aan te brengen.’

Opleiding

Bij C1000 gelden vergelijkbare maatregelen, zoals speciaal opgeleide preventiemedewerkers in de winkels en een ‘brandronde’ als onderdeel van het sluitingsprotocol. ‘Ook is er jaarlijks een brandoefening en worden er tips gegeven over het voorkomen van brand’, zegt Van Wezep. ‘Bijvoorbeeld dat containers en winkelwagens waar mogelijk binnen moeten staan en anders minstens tien meter uit de gevel van de winkel.’

Capaciteit meterkast

Zulke maatregelen stellen Mark Schmidt, marketing- en salesmanager van een bedrijf met de geruststellende naam ‘Nofiq’, geenszins gerust. ‘Er is weinig interesse in innovatieve oplossingen die extra geld kosten, maar waarmee mogelijke problemen kunnen worden opgelost’, zegt Schmidt, wiens bedrijf zich specifiek richt op de schakel- en meterkasten. ‘Vaak zien winkeliers of winkelketens de capaciteit van de meterkast over het hoofd. Hierdoor dreigt overbelasting en dus brandgevaar. Meterkasten worden volgestopt met elektrische apparatuur, vaak in combinatie met andere brandbare materialen die daar niet thuishoren. Als supermarkten sprinkler- of blussystemen hebben, is soms de pomp die de waterdruk moet leveren juist in de meterkast aangebracht. Dat is niet toegestaan en een ernstige fout.’

Oudere winkelcentra

Volgens Jan van Willegen van het Aalsmeerse brandpreventiebedrijf BAVW is juist bij oudere winkelcentra brandveiligheid punt van aandacht. ‘Als het daar brandt, gaat het hard’, zegt hij. ‘Soms worden er bij werkzaamheden brandwerende muren geheel of gedeeltelijk verwijderd. Zonder dat de brandwerende functie bekend is. Dan kan bij brand het vuur snel overslaan.’ In de winkels constateert Van Willegen vaak slecht onderhouden elektrische installaties en verlichting. ‘Stekkerdozen waaraan weer andere stekkerdozen zijn aangesloten, oude TL-verlichting. Dat kan allemaal tot kleine brandjes leiden’, zegt hij.

Vluchtroutes belemmerd

‘Ook zie ik regelmatig dat vluchtroutes en nooduitgangen worden belemmerd door displays en dozen. Zeker ook in het magazijn, waar vaak vluchtroutes doorheen lopen. Vaak staan daar pallets op plekken waar dat niet mag. Ook blusmiddelen lijken altijd in de weg te hangen, want er staan vaak dozen en displays voor. En hoe vaak komt het niet voor dat reclamemateriaal dusdanig aan het plafond hangt, dat de aanduiding van vluchtwegen onzichtbaar is?’

 

 

Reageer op dit artikel