artikel

Plus en Boni enthousiast over koeling

Branche & Bedrijf

Plus en Boni enthousiast over koeling

OLST/HATTEM – Plus Vermaning in Olst en de Boni-vestiging in Hattem hebben als eerste supermarkten een volledig klimaatneutrale koelinstallatie in gebruik genomen. Ron Vermaning is er zeer over te spreken: ‘De klant reageert enthousiast, bovendien blijkt het systeem buitengewoon stabiel.

Plus Vermaning heeft zich, na een ingrijpende verbouwing afgelopen zomer, op de kaart gezet als meest groene supermarkt van Nederland. Eén van de allerbelangrijkste bijdrage daarvoor is de nieuwe koelinstallatie. Dit systeem maakt volledig gebruik van het natuurlijke koudemiddel CO2, terwijl de huidige installaties nog bijna allemaal gebruik maken van synthetische koudemiddelen. Door de hogere druk kan CO2 een veel hogere restwarmte afgeven dan freon. CO2 kan water verwarmen tot zestig, zeventig graden Celcius. Freon haalt hooguit een afgifte van 25 of 30 graden.

Restwarmte

‘Dat heeft ook impact op het verwarmen van de supermarkt’, zegt hoofd retail Erwin Wilms van producent Veld Koeltechniek. ‘Door de restwarmte kun je de winkel telkens op een aangename temperatuur houden. Ook in de winter. Dankzij de warmte die vrij komt, is de gevoelstemperatuur in deze winkel het hele jaar twintig graden.’ De hogere afgiftetemperatuur is ook voordelig voor het opwarmen van schoonmaakwater. Water van zestig, zeventig graden is voldoende heet voor het schoonmaken en poetsen van de supermarkt. Water van dertig graden moet nog verder worden opgewarmd om de ideale schoonmaaktemperatuur te krijgen.

Mond vol

Plus-ondernemer Vermaning is enthousiast: ‘We hebben allemaal de mond vol van duurzaamheid en milieubesparing. Klanten gaan niet vertellen dat ze het waarderen dat je CO2 gebruikt in plaats van freon, maar ze vinden het positief dat je begaan bent met het milieu.’

‘Wat me ook opvalt’, zegt de Plus-ondernemer, ‘is de enorme bedrijfsbetrouwbaarheid van het systeem. Het is afgelopen zomer behoorlijk warm geweest, het systeem heeft het zwaar te verduren gehad. Toch heeft de installatie zeer stabiel gereageerd. Bij het vorige freonsysteem had ik telkens last van storingen. Dat komt ook omdat freon tijdens een warme zomeravond niet voldoende afkoelt. CO2 heeft dat probleem niet.’

Dubbel motief

Ook de Boni-vestiging in Hattem maakt sinds deze zomer gebruik van deze klimaatneutrale installatie. Jan Schalk van de Boni-organisatie laat weten dat deze keuze een dubbel motief heeft: de nieuwe techniek ondersteunt het groene imago van de supermarkt en bovendien zijn aspecten als glasafdekking goed voor het terugdringen van stroomverbruik. ‘Nee, de klant loopt niet specifiek binnen om het groene imago, maar zorg voor het milieu is wel degelijk een aandachtspunt, ook bij het boodschappen doen’, weet Schalk. De lagere meubels zijn nog niet met dagafdekking uitgerust, maar dat is volgens hem een kwestie van tijd. ‘Over een paar jaar heeft de industrie acceptabele oplossingen.’

Heisa

Bij de Plus-vestiging in Olst zijn alle verticale koelmeubelen en de diepvrieskisten uitgerust met dagafdekking. ‘Die hele heisa over de dagafdekking begrijp ik totaal niet. Als een klant een toetje of melk op zijn boodschappenlijstje heeft staan, dan hij zich heus niet laten afremmen door dagafdekking’, aldus Vermaning.

Reageer op dit artikel