artikel

Koeling binnen drie jaar terugverdienen

Branche & Bedrijf

Koeling binnen drie jaar terugverdienen

WOERDEN – Hans van Well wil de nieuwe koelinstallatie van zijn verbouwde C1000 in Woerden binnen drie jaar terugverdienen. De keuze voor dit systeem verliep echter niet zonder slag of stoot. Dat energieleverancier Eneco bijna een ton vroeg voor alle benodigde aanpassingen in het stroomnetwerk, was min of meer de aanleiding voor de energiezuinige installatie.

De nieuwe C1000 van Hans van Well is in maart eerder dit jaar vergroot van 1000 naar 1500 vierkante meter. Het aantal koel- en diepvriesmeters is verdubbeld. Toch verbruikt de nieuwe supermarkt juist minder energie.  ‘Zo zien de eerste signalen er tenminste uit’, constateert Van Well. ‘Het verbruik van energie is sterk weersafhankelijk, circa 60 procent wordt gebruikt om koelingen en vriezers op temperatuur te houden. Het is deze zomer behoorlijk warm geweest, maar toch bleven we onder het verbruik van vorig jaar zomer.’

Terugval

De terugval in verbruik komt grotendeels voor rekening van de energiebesparende koelnoviteiten. Alle besparingstechnieken die fabrikant Carrier-Linde in huis heeft, zijn bij C1000 toegepast. Eén van de belangrijkste is een techniek om ijsvorming op koelers te verwijderen. D2D (Defrost to Discharge) heet deze techniek. Een paar keer per dag loopt er geen koudemiddel door de leidingen, maar heel kortstondig compressiegassen met een zeer hoge temperatuur. Zo smelt de ijsaanslag op de koellamellen als sneeuw voor de zon.

Toepassing

‘Wat het systeem echt bijzonder maakt, is dat de daarvoor benodigde warmte wordt onttrokken aan de installatie zelf’, zegt Frank Janssen, account manager bij Carrier. ‘Koelen is tenslotte niets anders dan het afvoeren van warmte. Voorheen voerden we de warmte af naar buiten via een dak-condensor, nu gebruiken we dus de warmte om de meubels te ontdooien.’ Deze toepassing bespaart ongeveer 7 tot 10 procent op de totale energierekening. Dat is behoorlijk veel, maar toch wilde Carrier tot een nog hogere besparing komen. Om die ambitie te realiseren, hebben de meubels geen traditionele TL-verlichting, maar zijn er zuinige led’s gebruikt om de producten aan te lichten.

Wandmeubels

Twee wandmeubels zijn voorzien van permanente dagafdekking, net als alle diepvrieseilanden. Ook dat drukt de energiekosten, evenals de energiearme gelijkstroommotoren en de coating op de deuren van de diepvries. Door gebruik van die opgedampte coating is de ruitverwarming komen te vervallen. De dagafdekking is alleen toegepast bij de meubels met vleeswaren en kaas. De meubels met zuivel en agf ontbreekt het aan dagafdekking. Verschillende milieu-toezichthouders willen Van Well alsnog hiertoe overhalen, maar de C1000-ondernemer heeft zijn twijfels. Op de eerste plaats kost dat een lieve duit: 21.000 euro.

Milieu

‘Bovendien is het maar de vraag of die toepassing daadwerkelijk milieuvriendelijker uitvalt. Zuivel en agf worden vaak gekocht. Een dagafdekking gaat dan dus de hele dag open en dicht. Een luchtgordijn die de koeling op de juiste temperatuur houdt, bespaart mogelijk meer energie dan permanente dagafdekking.’ De vraag of hij collega’s wil aanraden dezelfde energiebesparende maatregelen te nemen, vindt Van Well moeilijk te beantwoorden. Zijn keuze is namelijk grotendeels gebaseerd op een externe factor. Eerst wilde hij kiezen voor een traditionele oplossing, maar uiteindelijk bleek de stroomleverancier roet in het eten te gooien. ‘Pas net voor de verbouwing bleek dat de elektrische aansluitwaarde niet voldoende was voor een grotere supermarkt. Er moesten allerlei aanvullende maatregelen worden genomen. Alles bij elkaar zou me dat een ton gaan kosten. Dit energiezuinige meubel met zijn speciale techniek kost me een halve ton meer dan een gewone installatie, maar de supermarkt is nu operationeel op de bestaande aansluitwaarde.’

Middelen

‘De keuze voor een zuiniger meubel en bijbehorende techniek hangt ook af van de eigen financiële middelen van de supermarkt en het rendement. De terugverdientijd is relatief kort, bovendien bestaat er een gunstige fiscale subsidie, maar zijn er mogelijkheden tot een hogere investering? Niet elke ondernemer kan een hoger aankoopbedrag investeren, ook al is deze extra investering uiteindelijk wel verstandiger’, aldus Janssen van Carrier.

Reageer op dit artikel