artikel

Experimenten verkleinen overvalrisico

Branche & Bedrijf

Experimenten verkleinen overvalrisico

DOETINCHEM – Steeds meer supermarkten hebben kassaoplossingen om overvalrisico’s verder te beperken. Jan Linders kent een volautomatisch cash back-systeem, terwijl Deen en C1000 vestigingen hebben met een minimum aan contant geld. Een compleet cashloze winkel lijkt een illusie.

Drie C1000-ondernemers in Nieuwegein hebben het eind vorig jaar geprobeerd. Na een reeks van vervelende incidenten wilden zij al het contante geld uit de kassa halen en veiligwegbergen. Dat gebeurde bij de wisseling tussen middag- en avonddiensten, om vijf uur of half zes. Deze inspanning is niet compleet gelukt. Een behoorlijke groep mensen wil per se boodschappen contant afrekenen. En dus besloten de ondernemers na enkele weken om ook aan het eind van de middag en ’s avonds contant geld voorradig te hebben.

Contant betalen

C1000-ondernemer Gert Jan Snoek: ‘Ik denk dat 80 tot 90 procent van de mensen het als geen enkel
probleem ervaart om te pinnen. Toch blijft er dan een belangrijke groep over, die juist wel contant wil betalen.’ ‘Mensen spraken me er persoonlijk op aan. Bovendien zag ik het aan de verschuiving in de omzet. Er kwamen meer klanten ’s middags, de avondomzet nam juist af. In deze periode waarin we moeten knokken voor elke euro is dat een gevaarlijke ontwikkeling. Bij mensen die hun boodschappen
’s avonds doen en cash willen afrekenen, ontstond mogelijkerwijs de behoefte om naar elders te gaan.’

Veiliger
Hetzelfde geluid is te horen bij één van de andere C1000-collega’s in Nieuwegein, Robert Rijnberge. Ook
hij heeft nu ’s avonds één kassa open met een minimale hoeveelheid geld. ‘Ik heb me er wel een beetje over verbaasd, maar er bestaat een aanzienlijke groep mensen die contant wil afrekenen. Daaronder zijn ook veel ouderen, die eens per maand hun levensmiddelenbudget van de bank opnemen en het daar al die tijd mee willen doen.’ Wel voelen medewerkers zich nu in de avonduren veiliger, zegt Rijnberge.
En dat is natuurlijk een zeer dankbaar resultaat.

Te vroeg
Deen is één van de andere formules die recent het nieuws hebben gehaald met casharme supermarktkassa’s. De vestiging in Almere-Buiten had begin dit jaar de primeur. Later volgde een noodwinkel in Hoorn, waar de klant bij twee van de drie kassa’s moet pinnen. Woordvoerster Else Mieke Deen: ‘Almere-Buiten is een stadsdeel met veel jonge gezinnen. Een groot deel van die mensen is al gewend met een pinpas af te rekenen. Het aantal pinbetalingen zit nu op 76,4 procent, terwijl we op sommige dagen ook een percentage van 80 zien. Voorheen zaten we op 73 procent, eigenlijk ook al heel hoog’, zegt Deen, die zeer tevreden is over het resultaat, maar het te vroeg vindt om iets te zeggen over een verdere uitrol. ‘Op het eerste gezicht staat niets een verdere uitrol in de weg. Toch ga ik nog geen conclusies verbinden aan het huidige experiment.’

Cash back
Jan Linders heeft gekozen voor een andere aanpak. Vijf grotere supermarkten die recent zijn verbouwd,
maken tegenwoordig gebruik van een cash back-systeem. Bij deze Safe-Pay-oplossing, die is geleverd door Gunnebo, kan de klant nog steeds met papiergeld en munten afrekenen, maar is er sprake van een compleet gesloten systeem. ‘Het is een behoorlijke pittige investering. Om alle kassa’s daarmee uit te rusten, zou een onverantwoorde investering zijn. Toch bestaan er belangrijke voordelen. Er gaat een
preventieve werking van uit, bovendien heb je geen kassa-opmaak, dus ook geen derving’, zegt Cor Pleunis, coördinator Bouw en Inrichting.

Reageer op dit artikel