artikel

Almere meest energiezuinige AH

Branche & Bedrijf

Almere meest energiezuinige AH

ALMERE – De meest energiezuinige en duurzame Albert Heijn komt binnen enkele jaren te staan in het buurtwinkelcentrum Columbuskwartier in Almere Poort. Behalve het gebruik van hoogwaardig isolatiemateriaal is het ook opvallend dat deze AH biologische groente en fruit uit eigen kas gaat verkopen.

Almere heeft bij dit project gekozen voor samenwerking met Bun Holding, die verspreid over Nederland elf AH-franchisewinkels telt. De ontwikkelaar kwam begin februari als beste uit de bus bij een prijsvraag, die bestond uit het ontwikkelen van een supermarkt, diverse winkels en appartementen. In 2011 gaat de eerste paal de grond in. Hoe de winkel er in detail komt uit te zien, staat nog niet helemaal vast. Dat heeft onder andere te maken met verdere ontwikkeling van nieuwe bouwmaterialen. Zo bestaat er het voornemen om straks de gevel deels af te werken met geperst vlasen hennepmateriaal. Het gaat daarbij
om een hoogwaardige en zeer milieuvriendelijke toepassing. Ook de Nedelandse Spoorwegen willen het materiaal gaan gebruiken in nieuwe treindeuren. De traditionele deuren van nu wegen duizend kilo, de deuren van geperst materiaal nog geen veertig, terwijl ze wel supersterk zijn.

Groente uit de kas

Opvallend nieuw element van de te bouwen supermarkt is het met gras begroeide dak, dat er voor zorgt
dat het pand integreert in zijn omgeving. Belangrijke is bovendien dat het dak dient als regenwaterbuffer, warmte-isolatie en ook als koeling. Misschien nog wel markanter is de functie van het dak als sociale ontmoetingsplek. De afwerking kent namelijk een parkachtige uitstraling. Tegelijkertijd denktmen aan een biologisch restaurant met tuinderskas. Deze kas moet ook biologische groente en fruit gaan leveren, die dan weer kan worden verkocht in de supermarkt.

Bouwmaterialen
De keuze voor bouwmaterialen maken het gebouw zeer specifiek. Zo wordt voorzien in zogenaamde
energiepalen, die zowel een overschot aan warmte als koude kunnen opslaan. Dat overschot is met name handig om de erboven gelegen woningen te kunnen verwarmen of koelen.

Reageer op dit artikel