nieuws

Twentse wijn krijgt streekbescherming

Assortiment 279

Twentse wijn krijgt streekbescherming
Foto: ANP

BRUSSEL – De wijnen uit het Overijsselse Ambt Delden krijgen een Europese beschermde oorsprongsbenaming (BOB). Dat heeft de Europese Commissie besloten. In de streek zijn verschillende wijnmakers sinds 2000 actief.

De BOB biedt streekproducten bescherming tegen namaak. Volgens de commissie wordt de kwaliteit van de wijnen uit Ambt Delden vooral bepaald door een late oogst. De wijnen uit deze streek winnen elk jaar medailles, zowel in binnen- als buitenland. Ambt Delden is sinds 2001 onderdeel van de gemeente Hof van Twente. De bescherming geldt voor witte, rode en roséwijnen, en ook voor wijnlikeuren en mousserende wijnen.

Achtste product met BOB-label

Nederland telt inmiddels acht producten die het BOB-label mogen dragen, waaronder wijnen uit de Maasvallei Limburg (sinds 2017) en Mergelland (sinds 2018). Ook bijvoorbeeld Boeren Leidse kaas met sleutels, Noord-Hollandse Gouda en Brabantse Wal-asperges hebben de beschermde oorsprongsbenaming.

Reageer op dit artikel