nieuws

Prijs varkensvlees in supermarkt blijft stijgen

Assortiment 963

Prijs varkensvlees in supermarkt blijft stijgen

LELYSTAD – De prijzen van varkensvlees zullen, ook in de supermarkt in Nederland, naar verwachting voorlopig nog wel blijven stijgen.

Dit stelt onderzoeksbureau DCA Markets Consultancy, dat bedrijven helpt bij het organiseren van hun risicomanagement. De marktspecialist stelt in een persbericht dat de DCA Beursprijs varkens afgelopen vrijdag een ‘all-time high’ heeft bereikt.

Afrikaanse varkenspest in China

Als reden van de enorme stijging in het afgelopen jaar noemt DCA de enorme vraag naar varkensvlees in China. ‘Die toegenomen vraag vindt zijn oorsprong in de Afrikaanse varkenspest in China. De impact daarvan is dat de varkensstapel tot de helft is gekrompen. En de effecten duren voort’, aldus DCA. Aan de hoge prijs voor varkensvlees zal, met het einde van het jaar en de feestdagen in zicht, voorlopig geen verandering in komen stelt het onderzoeksbureau.

‘Magische grens is gebroken’

Met een beursnotering van €1,84 is zelfs een nieuw record gezet, stelt DCA. ‘Hiermee is de prijs inclusief btw door de magische grens van €2 gebroken. De historie van de DCA Beursprijs, de belangrijkste notering in deze markt gaat terug tot 2005 en sindsdien zijn de prijzen voor varkens dus nog nooit zo hoog geweest in Nederland.’

‘Slachterijen draaien op maximale capaciteit’

De onderzoekers verwachten dat het dieptepunt van het Chinese aanbod van varkensvlees volgend jaar is bereikt en dat het pas ver na 2025 op het niveau van vorig jaar zal zijn. ‘Dit betekent dat China heel veel vlees extra moet importeren om aan de behoefte van de lokale bevolking te voldoen.’ De DCA-notering voor varkensvleesonderdelen laat hierdoor al wekenlang ‘een dikke plus’ zien, meldt DCA. ‘Bijna alle slachterijen draaien op maximale capaciteit maar kunnen de vraag naar vlees moeilijk bijhouden’, aldus DCA.

Reageer op dit artikel