nieuws

Foodwatch laakt ‘gepolder’ met Nutri-Score

Assortiment 1347

Foodwatch laakt ‘gepolder’ met Nutri-Score
De code staat bij AH voorlopig nog op het schap, niet op de verpakkingen

AMSTERDAM – Foodwatch juicht invoering van het voedselkeuzelogo Nutri-Score toe, maar laakt de vertraging die  optreedt door het ‘eindeloze gepolder’.

Consumenten moeten minstens nog tot 2021 wachten voordat het logo op producten is te zien. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Paul Blokhuis aan de Tweede kamer stuurde, waarover Distrifood berichtte. Daarin staat dat er eerst aanpassingen moeten komen om te zorgen dat Nutri-Score aansluit op de Nederlandse voedselrichtlijnen uit de Schijf van Vijf. Een internationaal comité van wetenschappers – ook met Nederlandse inbreng – gaat daar mee aan de slag. Dat kost tijd en zal pas medio 2021 zijn afgerond.

Eindeloos  gepolder

Dat het  logo in zijn huidige vorm voor verwarring zou kunnen zorgen, het sluit immers niet aan op de schijf van Vijf, neemt foodwatch voor lief. Het is volgend de organisatie op dit moment het juiste middel om de  gezondere keuze te stimuleren. Dat blijkt volgens foodwatch ook uit het onderzoek van het ministerie naar de verschillende voedsellogo’s. ‘Niet het logo is verwarrend, maar het eindeloze gepolder erover’,  aldus de voedselwaakhond.

Tijd verliezen

Volgens foodwatch is er juist geen tijd te verliezen in de strijd tegen onder  meer obesitas. ‘Eerst hadden we bijna een Europees verplicht logo, dat na industrielobby werd afgeschaft. Dan hadden we het Vinkje, dat een logo van de industrie bleek en dus ook werd afgeschaft. Nu hebben we eindelijk de onafhankelijke Nutri-Score, maar mag het nog niet op de verpakking staan. Hoeveel tijd gaan we nog verliezen?’, schrijft de voedselwaakhond. Foodwatch zegt het te betreuren dat producenten worden ontmoedigd om het logo nu al  in te voeren. ‘In de plaats daarvan zou Nederland dit net als België en Frankrijk moeten stimuleren, zodat de Nutri-Score verplicht kan worden op Europees niveau.’

Eisen door de tijd aanpassen

Volgens foodwatch wacht de consument al lang genoeg op een goed voedselkeuzelogo, terwijl zo’n logo één van de belangrijkste aanbevelingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is om obesitas en overgewicht aan te pakken. ‘Het is goed dat we werken aan een betere Nutri-Score. Maar is de oplossing dan echt twee jaar géén Nutri-Score?’ België en Frankrijk kozen volgens foodwatch een betere strategie: de Nutri-Score zo breed mogelijk invoeren en gaandeweg verbeteren. ‘Het is al moeilijk genoeg om producenten warm te maken voor dit ontmaskerende logo. Het helpt niet bepaald om de Nutri-Score nog zo’n twee jaar wettelijk te verbieden.’

Reageer op dit artikel