nieuws

Arnhem wil super belonen voor afvalreductie

Assortiment 491

Arnhem wil super belonen voor afvalreductie

ARNHEM – Het gemeentebestuur van Arnhem wil zich het komend jaar inzetten voor vermindering van de afvalstroom door supermarkten.

Met een aansporing in de vorm van een beloning richting supermarkten wil het gemeentebestuur dat burgers minder verpakkingen en dus minder afval in huis halen. Daarbij kan worden gedacht aan een jaarlijkse prijs voor de supermarkt die er het best in slaagt om klanten boodschappen te laten doen met zo min mogelijk afval, meldt de Gelderlander.

Betalen voor ongevraagd verpakkingsafval

De gemeenteraad, met de fractie van Arnhem Centraal voorop, heeft hierop aangedrongen. Raadslid Lea Manders van Arnhem Centraal stoort zich eraan dat burgers in de winkel moeten betalen voor ongevraagd verpakkingsafval. Daarnaast irriteert het haar dat supermarkten hun klanten opzadelen met verpakkingen waarvan niet duidelijk is waarom ze überhaupt worden toegepast.

Restafval lozen in ondergrondse container

De lokale partij van Manders is het niet eens met de nieuwe manier van inzamelen van afval in Arnhem. Daarbij wordt de inwoner geacht zijn huisvuil zo goed mogelijk te scheiden en zijn restafval in een ondergrondse container te lozen. Arnhemse burgers betalen een vast tarief voor het ophalen van recyclebaar afval. Vanaf 1 juli 2020 bedraagt dit €0,80.

Burger betaalt dubbel voor verpakkingen

Volgens Arnhem Centraal betaalt de burger dubbel: eerst voor alle verpakkingen van de boodschappen en daarna nog een keer voor het weggooien en de verwerking ervan. Vanwege die reden onderzocht de lokale partij eerder – overigens zonder succes – of ‘nascheiding’ van huishoudelijk afval geen betere optie is.

Verpakkingen achterlaten bij supermarkt

Manders noemt als idee dat klanten de verpakkingen van boodschappen bij supermarkten kunnen achterlaten. Nog mooier zou het volgens haar zijn als die verpakkingen eenvoudiger te scheiden of biologisch afbreekbaar zijn.

Reageer op dit artikel