nieuws

RIVM: 3 doden door besmette vleeswaren

Assortiment 13148

RIVM: 3 doden door besmette vleeswaren

BILTHOVEN – Van 20 patiënten met Listeria is zo goed als zeker dat zij in de afgelopen 2 jaar besmet zijn geraakt via vleeswaren die zijn geleverd aan Jumbo, Aldi en groothandelaren als Sligro, Bidfood en Versunie.

Als gevolg van de besmetting zijn drie patiënten overleden en één vrouw heeft een miskraam gehad, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het ging om vleeswaren van producent Offerman, die inmiddels een veiligheidswaarschuwing heeft uitgestuurd. De producten zijn uit de schappen gehaald en mensen zijn opgeroepen om deze producten niet te eten, aldus het RIVM.

Jumbo deed recall voor 130 vleesproducten

Vandaag werd bekend dat Jumbo zo’n 130 vleeswarenproducten terugtrekt. Oorzaak zou mogelijke besmetting zijn met listeria van producten die door vleeswarenproducent Offerman zijn bereid in een fabriek in Aalsmeer. Aldi, Versunie, Sligro en Bidfood zullen zelf consumenten en afnemers zo snel mogelijk duidelijk informeren welk gedeelte van het assortiment het betreft, aldus Offerman. De Telegraaf meldt dat groothandel Sligro inmiddels 160 productsoorten heeft teruggeroepen bij klanten als gevolg van de listeriakwestie bij de vleeswarenproducent. Bij hoeveel klanten dat nodig was, wil een woordvoerder volgens de krant niet kwijt.

Lijst van producten die klanten ‘beter niet kunnen consumeren’

Jumbo liet weten met een lijst te komen van producten die klanten beter niet kunnen consumeren. De recall betreft geen artikelen die nog in de winkels liggen. ‘Vleeswaren die nog in de schappen liggen, zijn veilig om te consumeren’, schrijft Jumbo op zijn eigen website. Jumbo heeft daar ook de de lijst met producten gepubliceerd, het betreft allemaal vleeswaren onder het eigen merk van Jumbo. Aldi deed een beperktere recall. Het gaat bij de prijsvechter om slechts vier producten. Ook Aldi meldt dat de vleeswaren die nog in de winkel liggen veilig zijn.

Samenwerking tussen RIVM en NVWA

De bron van deze patiënten werd opgespoord door samenwerking tussen RIVM en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het RIVM laat op zijn website weten dat het een bepaald type listeria bij meerdere patiënten ontdekte. Het instituut nam vervolgens contact op met de NVWA om dit type te vergelijken met DNA-gegevens uit hun voedsel- en bedrijfsbemonstering. Dit kwam bij een monster overeen, waarna vervolgonderzoek werd ingezet door de voedsel- en warenautoriteit. Volgens het RIVM is het pas sinds kort mogelijk om deze techniek toe te passen. Het RIVM meldt dat het op dit moment zo goed als zeker is dat de bron hiermee is gevonden. Van patiënten met een listeria-infectie worden de bacteriën onderzocht en de DNA-gegevens in kaart gebracht.

Listeria op rauwe voeding en producten lang in de koelkast

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen, aldus het RIVM. Gezonde personen krijgen volgens het Rijksinstituut meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Jaarlijks worden ongeveer 80 patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM, zo stelt het instituut.

Reageer op dit artikel