nieuws

Msc-label kustvissers onder vuur

Assortiment 421

Msc-label kustvissers onder vuur

HILVERSUM – Kustvissers dreigen het duurzaamheidslabel MSC te verliezen vanwege motorfraude.

Verlies van het label zou een zware klap zijn voor de sector, meldt de Nos. Zonder label kunnen ze niets meer aan supermarkten verkopen, aangezien deze vrijwel uitsluitend vis met een duurzaamheidsgarantie verkopen. MSC geeft het label alleen aan een hele sector, niet aan individuele vissers.

Een deel van de vissers sjoemelt met motorvermogen

Gebleken is dat een deel van de vissers sjoemelt met hun motorvermogen. De organisatie achter de het duurzaamheidslabel MSC onderzoekt nu of Nederlandse kustvissers hun label wel kunnen houden. Als de fraude wordt bevestigd, lopen de vissers kans het duurzaamheidskeurmerk te verliezen, waardoor ze een grote afzet kwijtraken.

Meer vangst garnalen en bodemvissen met krachtige motor

Kustvissers met meer motorvermogen kunnen meer garnalen en bodemvissen als tong en schol vangen. Met die krachtige motor trekken ze grotere netten en zwaardere kettingen over de zeebodem. Dit is niet erg duurzaam; zeediertjes in de bodem lijden eronder.

Verlies label zuur voor vissers die zich aan regels houden

Het intrekken van het keurmerk zou extra zuur zijn voor vissers die zich wel altijd aan de regels hebben gehouden. Zij zijn waarschijnlijk tienduizenden euro’s kwijtgeraakt door de fraude van concurrenten. Nu zouden ze ook nog eens samen met de fraudeurs het duurzaamheidscertificaat verliezen.

Reageer op dit artikel