nieuws

2 Brüder dubbel getroffen door listeriakwestie

Assortiment 5154

2 Brüder dubbel getroffen door listeriakwestie
Foto: Bart Nijs

VENLO – 2 Brüder in Venlo is dubbel gedupeerd door het listeriaschandaal. De supermarkt verkocht zowel vleeswaren van Offerman als van de Duitse fabrikant Wilke Wurstwaren.

Beide bedrijven zijn inmiddels – al dan niet tijdelijk – gesloten door de verspreiding van de listeriabacterie in hun vleeswaren. In Nederland werden drie doden, zeventien zieken en een miskraam gekoppeld aan de listeriabacterie. In Duitsland worden twee sterfgevallen en 38 zieken toegeschreven aan de besmetting bij de Duitse vleesproducent Wilke Waldecker, meldt het AD.

Omzet 2 Brüder niet in gevaar

NVWA-woordvoerster Paula de Jonge laat weten dat het de verantwoordelijkheid van het bedrijf is om zijn klanten te waarschuwen. 2 Brüder heeft dat gedaan. Daniëlle Engels van 2 Brüder laat weten dat ze ongeveer veertig producten uit de schappen heeft gehaald. Het gaat daarbij om twintig vleesproducten van Offerman en twintig van Wilke. Ze noemt het ‘heel opvallend’ dat beide listeriabesmettingen bijna tegelijkertijd naar buiten komen. De omzet van de Venlose supermarkt is volgens haar niet in gevaar. Ze wijst erop dat 2 Brüder een grote winkel is van 5.000 vierkante meter die eerst ‘zeven soorten salami’ verkocht, welk aantal tot vijf is geslonken. 2 Brüder is ‘gelukkig niet alleen afhankelijk van Offerman en Wilke,’ aldus Engels.

Twee Nederlandse bedrijven afnemer van Wilke

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat twee Nederlandse bedrijven producten hebben afgenomen van Wilke, waaronder 2 Brüder. De naam van de andere onderneming is (nog) niet bekend. De NVWA laat weten zelf geen namen naar buiten te brengen.

Reageer op dit artikel