nieuws

VVD wil extra tijd rookregels supermarkten

Assortiment 1077

VVD wil extra tijd rookregels supermarkten

DEN HAAG – Regeringspartij VVD wil dat supermarkten een jaar extra krijgen om te voldoen aan de nieuwe regels rond de zichtbaarheid van tabaksproducten in de winkel.

Dat zegt kamerlid namens de VVD Hayke Veldman tegen de NOS. ‘Winkeliers moeten een fors bedrag neerleggen om de rookwaar onzichtbaar neer te zetten, dan moeten we ook zorgen voor een goede overgangsperiode’, laat hij weten.

Kosten van maatregel lopen fors op

Supermarkten moeten volgens de regels vanaf 1 juli 2020 alle tabakswaren buiten het zicht hebben staan, kleinere winkels krijgen een half jaar langer. Veldman wil echter voor beiden een jaar uitstel, onder meer vanwege de kosten. ‘Een winkelier moet al snel tussen de €10.000 tot €15.000 ophoesten. Dat is een fors bedrag.’

Discussie over Preventieakkoord in Tweede Kamer

De afspraken komen voort uit het zogenoemde Preventieakkoord, waarover dinsdag in de Tweede Kamer wordt gesproken. Eerder pleitte de organisatie van tabakswinkeliers, NSO, al voor uitstel van de regel. Zij bieden een petitie aan over dit onderwerp.

Staatssecretaris gaf al eerder uitstel

De regels voor supermarkten moesten oorspronkelijk al op 1 januari 2020 ingaan, maar staatssecretaris Blokhuis gaf de branche eerder al uitstel.

Reageer op dit artikel