nieuws

Vier op tien huishoudens eet vleesvervangers

Assortiment 951

Vier op tien huishoudens eet vleesvervangers
Foto: Shutterstock

DONGEN – Vier op de tien huishoudens in Nederland koopt weleens vleesvervangers. Vooral hoogopgeleide consumenten en huishoudens in het westen van het land grijpen relatief vaak naar de alternatieven voor vlees.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK onder 26.000 consumenten. De helft van de kopers van vleesvervangers woont in het westen. De grootste groei komt echter uit het zuiden van het land. ‘We zien dat het aantal huishoudens dat weleens een vleesvervanger koopt in het hele land groeit, met uitzondering van de noordelijke provincies’, aldus Saskia Smulders, Key Account Manager bij GfK.

Enorm potentieel voor consumenten

‘De snelle opmars heeft enerzijds natuurlijk te maken met meer aanbod, maar ook met een betere kwaliteit en smaakbeleving. Voor fabrikanten is het eten van vleesvervangers door meer mensen een enorm potentieel. Ik verwacht dat door een lagere prijs, meer variatie in smaken en soorten er nog veel meer consumenten vleesvervangers zullen gaan kopen. Daarnaast zal de vleesvervanger straks op steeds meer plekken te koop zijn, ook buiten de supermarkt’, aldus Smulders.

Ook consument met middelbare opleiding koopt vaker vleesvervangers

Bijna de de helft van de huidige kopers van vleesvervangers heeft een hbo/wo-opleiding. GfK zegt wel te zien dat het aantal huishoudens dat een middelbare opleiding heeft dat vleesvervangers koopt, sterk stijgt. Van de ondervraagden geeft één op de drie aan dat het een bewuste keuze is om geen vlees of vis bij de hoofdmaaltijd te eten. Vrouwen geven daarbij vaker dan mannen aan dat dit een bewuste keuze is.’ Als reden geven zij aan dat het beter is voor het milieu en klimaat en dat het gezonder is dan vlees.

Reageer op dit artikel