nieuws

SP wil aanpak onlineverkopers e-sigaret

Assortiment 1389

SP wil aanpak onlineverkopers e-sigaret
Foto: ANP

DEN HAAG – De SP ergert zich aan verschillende onlineverkopers van e-sigaretten. De partij stelt dat een aantal shops de leeftijd van kopers niet controleren en het product associëren met een gezonde levensstijl.

De politieke partij uit zijn zorgen in kamervragen aan de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. SP-kamerlid Henk van Gerven reageert met de vragen op berichtgeving van de actiegroep Tabaknee. Daarbij worden de pijlen vooral gericht op de vapeshop Mr. Joy die ‘in zijn onlineshop reclame maakt voor e-sigaretten, vloeistoffen en bijbehorende accessoires met plaatjes die een gezonde leefstijl suggereren, reclame die op grond van de Tabaks- en rookwarenwet is verboden.’

Geen leeftijdscontrole bij webshops

Daarnaast wil de SP weten wat de minister gaat doen aan de situatie bij Mr. Joy en andere webshops die geen systeem hebben om de leeftijd van kopers te checken. De partij vraagt zich ook nog af of de verplichting om e-sigaretten in neutrale verpakkingen niet eerder moet worden ingevoerd dan 2022. Die voorlopige afspraak staat in het Nationaal Preventieakkoord.

Industrie wil juist soepelere regels

De e-sigaret is in Nederland bezig met een opmars. Verschillende grote tabaksfabrikanten hebben hun alternatief voor het gewone roken hier op de markt gebracht. De baas van British American Tobacco (BAT) pleitte recent nog voor versoepeling van de regelgeving. ‘Nederland is het enige land waar tabaksproducten en e-sigaretten over één kam worden geschoren’, zei hij in een interview met De Telegraaf.

E-sigaret als onderdeel van gezondheidsbeleid

Van Loon verbaast zich erover dat de e-sigaret geen onderdeel uitmaakt van het gezondheidsbeleid in Nederland. ‘In Engeland en Nieuw-Zeeland hoort het daar wel bij, daar ziet men het als schadebeperking. Mensen blijven toch roken. Waarom zou je rokers dan niet helpen over te stappen op bijvoorbeeld het veel minder schadelijke Vype’, vraagt hij zich af. Daarbij verwijst hij naar het product van BAT dat sinds deze zomer in Nederland verkrijgbaar is.

 

Reageer op dit artikel