nieuws

CBL: ‘Schouten niet op stoel ondernemer zitten’

Assortiment 2223

CBL: ‘Schouten niet op stoel ondernemer zitten’
Streekproducten op de agf-afdeling

HILVERSUM – Supermarkten spannen zich volgens het CBL voldoende in om streekproducten aan te bieden.

Dit heeft directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) afgelopen week gezegd in Nieuwsuur. Jansen reageerde hiermee op het verhaal van minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, die stelt dat supermarkten meer producten uit de streek moeten aanbieden. Jansen liet in de uitzending weten dat het volgens hem niet goed is dat de minister op de stoel van de ondernemer gaat zitten. ‘Producenten, afnemers, leveranciers moeten zelf dat spel spelen.’

De CBL-directeur ziet voor de minister vooral een rol weggelegd om ervoor te zorgen dat de kosten voor kleine producenten laag blijven om aan allerlei vormen van wetgeving te voldoen. Volgens Jansen wordt Schouten juist op haar wenken bediend. ‘Ik denk dat er in heel veel supermarkten ook volop streekproducten te krijgen zijn. Je hoeft maar een willekeurige supermarkt binnen te lopen of je vindt ze wel.’

De boer op

Op de vraag van Nieuwsuur of de minister van Landbouw met haar boodschap een probleem aankaart dat niet bestaat, zegt Jansen het prima te vinden dat minister Schouten letterlijk ‘de boer op’ wil. ‘Ik heb begrepen dat zij een soort lokale handelsmissies wil gaan organiseren en dat ze ook supermarkten wil spreken. Ze is van harte welkom bij ons.’ Hij zegt de minister een aantal keren te hebben uitgenodigd voor een gesprek, evenals individuele supermarkten. ‘Tot nu toe is dat er niet van gekomen, maar wij hopen de minister snel te spreken.’

Eisen en certificeringen

In de uitzending kwam verder de voorzitter van Groene Hart Streekproducten Edwin Veldhuijzen aan het woord, die het initiatief van de minister toejuicht: ‘Dat is iets waar wij ook al jaren aan werken.’ Volgens Veldhuijzen is het heel lastig om streekproducten aan grote supermarktketens te slijten. ‘Ten eerste is het onze wereld niet. Wij zijn als boer niet gewend zomaar naar de supermarkt te stappen en te zeggen ‘Hier heb ik mijn handelswaar’.’ Volgens Veldhuijzen krijgen landbouwondernemers in dat geval met allerlei eisen en certificeringen te maken en ‘daar moet je toch wel in thuis zijn.’

Weinig progressie

Veldhuijzen ziet het er nog niet snel van komen dat er binnenkort veel meer streekproducten aan grote supermarktketens worden verkocht. Volgens hem is er de afgelopen twee jaar op dat gebied weinig progressie geboekt. ‘Ook de provincie Zuid-Holland spreekt een ambitie uit om binnen 20 jaar 80 procent van het voedsel uit de regio te halen. Maar we moeten op een gegeven moment wel een stap verder komen.’

Afstand boer en consument verkleinen

Minister Schouten liet afgelopen week weten dat er meer streek- en regioproducten moeten worden verkocht. Ze gaat met supermarkten in overleg om meer producten in de schappen te krijgen die in de buurt worden geproduceerd. Ook wil ze wet- en regelgeving die producenten van streekproducten in de weg zit, aanpakken. Met haar plannen wil de minister de afstand tussen boer en consument verkleinen.

Reageer op dit artikel