nieuws

Te veel teer in sigaretten, maar geen boetes

Assortiment 877

Te veel teer in sigaretten, maar geen boetes

AMSTERDAM – Vier op de tien sigaretten stoten bij tests te veel nicotine, teer of koolmonoxide uit. Toch worden er geen boetes opgelegd.

Dat sigaretten te veel teer kunnen bevatten, maar geen boete krijgen, komt doordat bij de tests een marge van 20 procent wordt gehanteerd. De rook van een sigaret mag in Nederland 10 milligram teer, 1 milligram nicotine en 10 milligram koolmonoxide uitstoten. Alle sigarettenmerken geven aan dat ze zich daar aan houden. Maar van de ruim 100 sigaretten die het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2017 testte, kwamen 43 sigaretten bij een of meer van die waarden hoger uit. Het leidde uiteindelijk maar in één geval, bij het merk Lexington, tot het opleggen van een boete.

Tabakswet

Dat blijkt uit documenten die woensdag gepubliceerd worden, na een verzoek op de Wet Openbaarheid van Bestuur. De Stichting Rookpreventie Jeugd deed dat verzoek bij de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit), die de tabakswet moet handhaven.

Sigaretten voldoen niet aan norm

Uit de documenten blijkt dat naast Lexington onder meer ook merken als Camel Original, Lucky Strike Original Red in een eerste RIVM-meting niet voldeden aan de wettelijke normen. De overschrijdingen varieerden van 10,1 mg teer tot wel 12,9 milligram teer (bijna 30 procent meer dan toegestaan) en 11,6 milligram koolmonoxide.

 

Reageer op dit artikel