nieuws

Sigaretten vanaf januari in het ‘grijs’

Assortiment 3101

Sigaretten vanaf januari in het ‘grijs’

DEN HAAG – Sigaretten worden vanaf 1 januari 2020 alleen nog in een ‘saaie’ grijze verpakking verkocht.

De sigarettenpakjes moeten dan allemaal dezelfde vorm en neutrale kleur hebben. Dat meldt de NOS op zijn website naar aanleiding van voorstellen die staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid op internet heeft gepubliceerd. Met deze maatregel hoopt Blokhuis het roken minder aantrekkelijk te maken. Volgens Blokhuis is tabak nu mede aantrekkelijk voor jongeren doordat fabrikanten met kleuren en beeldmerken aandacht kunnen trekken voor hun producten.

Waarschuwingen en foto’s blijven

Op de neutrale pakjes komen, naast de naam van de fabrikant en informatie over de sigaretten ook de nu al gebruikelijke waarschuwingen en foto’s te staan. Deze regel gaat ook voor verpakkingen met shag gelden en in 2022 volgen waarschijnlijk de verpakkingen van sigaren en e-sigaretten. ‘Neutrale verpakkingen verminderen de aantrekkelijkheid van rookwaar en vergroten het bewustzijn van de schadelijkheid van roken. Het kabinet wil een rookvrije generatie realiseren in 2040, waarbij geen enkele jongere meer rookt. Neutrale verpakkingen is één van de maatregelen van dit akkoord’, verwijst de staatssecretaris naar het eerder gesloten Preventieakkoord. De antirookplannen zijn een uitwerking van dat akkoord.

Internetconsultatie

De voorstellen zijn op internet gepubliceerd in het kader van een zogenoemde consultatie. Daarbij kan iedereen zijn menig geven over het voornemen. Daarnaast wil Blokhuis dat het rookverbod per 1 juli 2020 wordt uitgebreid. De staatssecretaris wil ook dat het rookverbod per 1 juli 2020 wordt uitgebreid. De elektronische sigaret is dan verboden op dezelfde openbare plekken als de gewone sigaret. Eerder werd al bekend dat roken volgend jaar per pakje sigaretten van twintig stuks een euro duurder wordt. In 2023 kan de prijs zijn opgelopen tot tien euro per pakje.

 

Reageer op dit artikel