nieuws

AH-leverancier Greenyard schrapt banen

Assortiment 6705

AH-leverancier Greenyard schrapt banen
Foto: Archief, winkel in huidige opzet met verpakking

SINT-KATELIJNE-WAVER – Het Belgische groenten- en fruitconcern Greenyard gaat dit jaar tot wel 422 banen schrappen.

Het is onderdeel van een reorganisatie om de resultaten te verbeteren en kosten te besparen. Ook bekijkt het concern de desinvestering van zijn divisie voor geconserveerd fruit en groenten, Greenyard Prepared.

Banenverlies in vers

Volgens Greenyard vindt het grootste deel van het banenverlies plaats bij onderdeel Fresh, actief met vers fruit en groenten, in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Naast de verkoop van het onderdeel Prepared gaat Greenyard verder met het afstoten van niet-kernactiviteiten. De opbrengst van deze desinvesteringen zou moeten uitkomen op €50 tot €75 miljoen. De ingrepen moeten leiden tot een verbetering van het onderliggend bedrijfsresultaat met €20 miljoen in dit lopende gebroken boekjaar en €44 miljoen volgend boekjaar. Greenyard wil ook zijn financiële balans versterken en de schuld afbouwen. Het bedrijf heeft zakenbank Lazard ingehuurd om te helpen zoeken naar een investeerder voor het aantrekken van extra kapitaal.

Greenyard gaf al winstwaarschuwing

Eind januari kwam Greenyard al met een winstwaarschuwing. Dit was nodig omdat de resultaten in het laatste kwartaal van 2018 slechter waren dan verwacht. Bij het zoeken naar nieuwe financiering werd een kapitaalverhoging niet meer uitgesloten, iets waar aandeelhouders niet blij mee waren. Door het bericht verloor Greenyard ongeveer een kwart van zijn beurswaarde. Het bedrijf kampt onder meer met fikse concurrentie in Duitsland en in eigen land, waar de prijzen in de markt onder druk staan. Er werd in januari gezegd dat er een ‘transformatieteam’ nodig was om de weg omhoog terug te vinden.

Grote agf-leverancier

Het bedrijf is een van de grootste groente- en fruitleveranciers ter wereld. Er werken circa 9000 mensen in zo’n 25 landen. Greenyard levert onder meer agf-producten aan Albert Heijn.

Reageer op dit artikel