nieuws

‘Helft drinkpakjes is zoeter dan cola’

Assortiment 647

‘Helft drinkpakjes is zoeter dan cola’
Archieffoto: ANP

AMSTERDAM – Actiegroep Foodwatch vraagt aandacht voor het suikergehalte van drinkpakjes voor scholieren. De yoghurtdrinks en chocolademelkproducten in deze productcategorie bevatten gemiddeld 8,2 gram suiker per 100 milliliter.

De actiegroep concludeert dit op basis van eigen onderzoek. Volgens Foodwatch zijn dit meer dan vier suikerklontjes per pakje drinken, waarbij er uitschieters zijn van zes suikerklontjes. Reden voor Foodwatch om de drinkpakjes aan te duiden als suikerbommen. Bijna de helft van de onderzochte drankjes zou zoeter zijn dan Coca-Cola.

Drankjes ogen als gezond alternatief

‘Met zo’n pakje met 6 suikerklontjes in de ochtend- en middagpauze overschrijd je de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen hoeveelheid (vrije) suiker voor een hele dag al’, aldus de actiegroep. Foodwatch vindt dit misleidend want door de aanwezigheid van vruchten ogen de drankjes als een gezond alternatief voor frisdrank.

Beloftes suikervermindering onvoldoende

Foodwatch noemt een belofte van de industrie om het percentage suiker in zuiveldrankjes met 5 procent te verlagen onvoldoende. ‘Dit zal niet voorkomen dat een groot deel van deze drankjes vrijwel even zoet als of zelfs zoeter zal blijven dan Coca-Cola.’

Reageer op dit artikel