nieuws

Strafzaak tegen tabaksindustrie van tafel

Assortiment 477

Strafzaak tegen tabaksindustrie van tafel
Foto: ANP

DEN HAAG – Het Openbaar Ministerie (OM) hoeft geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de tabaksindustrie, zo heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Advocate Bénédicte Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Annemarie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. De tabaksindustrie heeft volgens de klagers sigaretten bewust verslavend gemaakt.

OM had zaak eerder al afgewezen

Begin dit jaar had het OM zelf al besloten de aangifte niet voor de rechter te brengen, omdat het geen grond zag voor een kansrijke vervolging. Daarop spande Ficq bij het hof een zogeheten artikel 12-procedure aan om alsnog vervolging af te dwingen. Dat wijst deze klacht nu af. Er is geen beroep mogelijk tegen de beslissing van het hof.

Lees ook: Tweederde wil einde aan tabak bij supermarkt

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels