nieuws

Plus en Deen verkopen fairtrade kerststerren

Assortiment 700

UTRECHT – Plus verkoopt als eerste Nederlandse supermarkt fairtrade kerststerren. De formule zegt dat Deen het voorbeeld inmiddels heeft gevolgd.

Plus en Deen verkopen fairtrade kerststerren
Bron: Plus.nl

Met de verkoop van de fairtrade kerststerren, wil Plus zorgen voor een hoger loon voor arbeiders op Afrikaanse plantkwekerijen. Per verkochte bloem gaat een klein bedrag naar een speciaal fonds waaruit de bloemkweker zijn werknemers aan het eind van het jaar een bonus betaalt. Het uiteindelijke doel van het project is om een serieuze stap te zetten richting een leefbaar loon, aldus de keten in een persbericht.

Plus eerste Nederlandse supermarkt

Plus heeft zich als eerste Nederlandse supermarkt aan de pilot van Fairtrade gecommitteerd, de Fairtrade cents pilot, waarbij de organisatie niet alleen een bonus maar een leefbaar loon nastreeft. Plus roept nu ook andere supermarkten en retailers op zich aan te sluiten. Deen heeft dit inmiddels gedaan en gaat ook fairtrade kerststerren verkopen.

Opbrengst voor bloemkwekerij Wagagai

De kerststerren die in de Plus-winkels liggen komen van de kwekerij Wagagai in Oeganda met 2100 medewerkers. Het personeelsbestand bestaat voor een groot gedeelte uit vrouwen die moeten voorzien in de basisbehoeften van het hele gezin. Fairtrade vindt dat een leefbaar loon een belangrijk mensenrecht is, en vindt het zorgelijk dat het nog lang niet overal vanzelfsprekend is. Samen met Wagagai, Selecta One en Orange Dümmen neemt Fairtrade de verantwoordelijkheid op zich om een eerlijke prijs te betalen voor de jonge planten uit Afrika. In 2017 leverde de verkoop van 900.000 kerststerren al een dertiende maand op voor de medewerkers van bloemenkwekerijen.

Reageer op dit artikel