nieuws

Sinaasappelschillen AH in afwasmiddel Seepje

Assortiment 5119

Sinaasappelschillen AH in afwasmiddel Seepje
Seepje

DEN HAAG – Was- en reinigingsmiddelenmerk Seepje gebruikt schillen van in AH-winkels geperste sinaasappels in een nieuwe variant afwasmiddel.

Seepje ‘Vers geperste sinaasappelgeur’ wordt vandaag (1 november) gelanceerd. Voor het afwasmiddel wordt een etherische olie gewonnen uit de schillen, die als natuurlijk parfum en poetskrachtversterker werkt.

Schillen normaal voor biobrandstof

De schillen die achterblijven in de sinaasappelpersmachines in Albert Heijn-winkels worden normaliter ingezet ten behoeve van biobrandstof. Dat is zonde, vinden de ondernemers die in 2013 met hun merk Seepje begonnen. Door middel van een destillatieproces halen zij de grondstof limoneen uit de schillen. Met de eerste productieronde heeft Seepje 30.000 kilogram schillen een tweede leven gegeven.

Seepje wint olie uit de schillen

Binnen twee dagen na het persen, moeten de schillen al in de ketel van de destillateur zitten. Zo kan het proces volledig natuurlijk uitgevoerd worden. Met stoom wordt daar de olie van de schillen geëxtraheerd. Deze olie wordt vervolgens vermengd met de andere, natuurlijke ingrediënten van het afwasmiddel. Daarna gaan de schillen weer de afvalstroom van Albert Heijn in.

‘Past bij initiatieven om verspilling te voorkomen’

‘Zelf sinaasappelsap tappen in onze winkels is razend populair onder onze klanten. Die sinaasappelschillen krijgen nu een tweede leven. Deze exclusieve samenwerking met Seepje past bij onze initiatieven om verspilling te verminderen en duurzame productie te bevorderen’, aldus Henk van Harn, verantwoordelijk voor het houdbaar en non-foodassortiment bij Albert Heijn.

‘Nogmaals genieten van sinaasappel’

Mede-oprichter van Seepje Jasper Gabriëlse zegt: ‘We zijn er samen in geslaagd om dit afval razendsnel om te zetten in een mooie, natuurlijke grondstof. Zo kunnen consumenten na het persen van een sapje nóg een keer van de sinaasappel genieten. Dit keer van de schil, tijdens het boenen van de afwas’. Het nieuwe afwasmiddel van Seepje is exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Reageer op dit artikel