nieuws

Plus stapt af van wegwerpservies

Assortiment 1705

Plus stapt af van wegwerpservies
Wegwerpservies. Foto: Pixabay

UTRECHT – Plus verkoopt vanaf het komende voorjaar geen plastic wegwerpservies meer. In plaats daarvan zet de keten herbruikbare borden, kommen, bekers en bestek in het schap.

Plus is naar eigen zeggen de eerste supermarkt die haar assortiment disposables op deze manier duurzamer maakt.

Geen wegwerpservies meer

Volgens Plus slaan Nederlanders massaal aan het barbecueën als het mooi weer is. Daarin is als het aan Plus ligt geen ruimte meer voor wegwerpservies. ‘Smakelijke avonden met familie, vrienden en buren, maar soms ook met veel afval. Plus luidt het BBQ-seizoen volgend jaar graag duurzamer in door afwasbaar en dus herbruikbaar serviesgoed en bestek aan te bieden. Deze producten hoeven dus niet meer weggegooid te worden. Dat wordt straks met de hele buurt weer afwassen en met hetzelfde serviesgoed en bestek snel opnieuw een BBQ-avond organiseren. Ze gaan meer dan honderd keer mee’, belooft de formule.

Vooruitlopend op Europees beleid

De keten, al enkele jaren op rij uitgeroepen tot meest verantwoorde supermarkt, loopt met de maatregel vooruit op Europees beleid dat wegwerpplastics binnenkort verbiedt. Het Europese verbod moet de plastic soep in de zeeën en oceanen tegengaan. Plus vervangt plastic wegwerpartikelen door artikelen die het milieu minder belasten. De supermarkt is hierover al langer in gesprek met haar leveranciers en experts. Afwasbaar serviesgoed in het Plus assortiment is een nieuwe stap naar minder wegwerpplastic.

Plastic Whale blij met maatregel

Het gebruik van wegwerpplastics ligt al langer onder vuur door de impact ervan op het milieu en vanwege de plastic soep. Marius Smit, oprichter Plastic Whale: ‘De Europese Commissie heeft onlangs prachtige plannen gepresenteerd om plastic vervuiling en plastic soep te verminderen. Deze plannen zijn al in een vergevorderd stadium, wat onder andere zal betekenen dat veel producten, en op den duur wegwerpplastics in het algemeen, uit de markt zullen verdwijnen. Ik juich het van harte toe dat Plus hierin al eerder haar verantwoordelijkheid neemt en nu al besluit te stoppen met de verkoop van wegwerpplastics.’

Ook bordjes van karton

Plus zegt zo min mogelijk disposables in het assortiment te willen voeren. Voor consumenten die het afwassen van herbruikbare bordjes en bekertjes (nog) niet zien zitten, zijn deze straks nog steeds beschikbaar in een variant voor eenmalig gebruik. Die zijn niet gemaakt van plastic, maar van de hernieuwbare natuurlijke materialen karton of bagasse, een materiaal gemaakt van de afvalstroom van suikerriet. Deze bordjes en bekertjes mogen, mits niet al te vies, bij het oud papier. Ook andere producten van Plus worden aangepast. Zo zijn de rietjes vanaf komend voorjaar van papier en de roerstaafjes van FSC-gecertificeerd hout. De tapas- en satéprikkers worden omgezet naar FSC-gecertificeerd bamboe. Bier- en wijnglazen worden gemaakt van gerecycled PET. Plus blijft in gesprek met de industrie over eventuele duurzamere alternatieven.

Reageer op dit artikel