nieuws

Broodprijs gaat flink stijgen

Assortiment 5503

Broodprijs gaat flink stijgen

WAGENINGEN – De prijs van een brood gaat met 10 tot 30 cent omhoog. Dat meldt het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).

Het NBC gaat volgens een publicatie op Bakkerswereld consumenten informeren over de prijsstijging, die onvermijdelijk is geworden. Deskundigen adviseren de verhoging over het totale assortiment uit te smeren.

Zeven tot tien procent

Het NBC verwacht dat de broodprijs de komende maanden met zeven tot tien procent gaat stijgen. ‘De belangrijkste oorzaak voor deze stijging is de btw-verhoging van zes naar negen procent per 1 januari 2019’, legt het kennis- en adviescentrum voor de bakkerij in een persbericht uit. ‘Daarnaast maken hogere prijzen van bijvoorbeeld tarwe en toenemende loon- en transportkosten het onvermijdelijk dat deze kosten in de prijs van het eindproduct worden doorberekend.’

Brood goedkoop ten opzichte van andere producten

Flip van Straaten, directeur van NBC, legt uit: ‘Door alle ontwikkelingen ontkomt de sector er niet aan om de broodproducten duurder te maken. Dit zal betekenen dat consumenten 10 tot 30 cent meer betalen voor een brood. Toch is het belangrijk om te beseffen dat ondanks deze aankomende prijsstijging, brood in Nederland nog steeds erg goedkoop is ten opzichte van andere basisvoedingsmiddelen.’

Reageer op dit artikel