nieuws

Pakje sigaretten gaat ruim €10 kosten

Assortiment 5776

Pakje sigaretten gaat ruim €10 kosten
Foto: Distrifood

DEN HAAG – Een pakje sigaretten kost over een paar jaar minimaal €10. De accijnzen op tabakswaren worden al vanaf volgend jaar substantieel verhoogd.

Het is onderdeel van een pakket aan maatregelen voor een volledig rookvrije generatie. De Telegraaf haalt dit uit een conceptakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid. De tabaksindustrie is niet bij die onderhandelingen betrokken en noemt het voorstel een ‘vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers.’

Rookverbod, ook buiten en in de rookruimte

Behalve de verhoging van accijnzen, staat in het concept dat er in de zorg, bij de overheid en in de horeca binnen een paar jaar helemaal niet meer gerookt mag worden, ook niet buiten of in de rookruimte op het eigen terrein. Opvallend is dat de maatregelen en het rookverbod niet alleen voor de ‘normale’ tabaksproducten gelden, maar ook voor de e-sigaret, shisha-pen, waterpijp en onder meer de kruidenmengsels.

Vertraging Nationaal Preventieakkoord

Of dit concept onderdeel is van het Nationaal Preventieakkoord, is onduidelijk. Woensdag zei Blokhuis dat dit preventieakkoord, waarin ook het tegengaan van roken wordt opgenomen, vertraging oploopt.

Lees ook: Kabinet zint op verbod op bierstunts

Reageer op dit artikel