nieuws

Superunie klaagt over leverchaos

Assortiment 5471

BEESD – Superunie gaat momenteel gebukt onder slechte leveringen. Inkoopdirecteur Gerard van Dulmen is zeer kritisch over de ‘ronduit slechte’ prestaties van een deel van de fabrikanten.

Superunie klaagt over leverchaos
Gerard van Dulmen. Archieffoto: Ton Kastermans

Gerard van Dulmen stelt dat de leveringen de laatste tijd fors onder het gewenste niveau zitten. ‘De afgelopen maanden is de situatie versterkt door het extreem langdurig warme weer, wat een extra negatieve weerslag heeft gehad op de voor de hand liggende categorieën zoals water, frisdrank en ijs. Maar het is te kort door de bocht om daar alles aan toe te wijzen. Er is sprake van veelal langdurig slechte uitlevergraden’, aldus Superunie’s inkoopdirecteur.

Superunie vormt taskforce

Om welke leveranciers het concreet gaat, wil Van Dulmen niet zeggen. Wel wil hij kwijt dat ook grote partijen onder de maat presteren.De problemen bij Superunie zijn dermate groot dat het inkoopverbond een speciale taskforce heeft gevormd om de problemen aan te pakken. Deze taskforce heeft volgens Van Dulmen tot doel om op korte termijn weer op een acceptabele uitlevergraad te komen. ‘Ook zullen we bij het bepalen van de keuzes voor onze assortimenten en de bijbehorende leveranciers steeds meer rekening houden met een al dan niet betrouwbaar trackrecord, als het gaat om de volledigheid van de bestellingen van onze leden’, zegt hij.

‘Te gek voor woorden’

Van Dulmen laat in zijn reactie aan Distrifood duidelijk merken dat het inkoopverbond gefrustreerd is door de ontstane situatie. ‘Het is te gek voor woorden dat leveranciers er hard voor werken om breed bij onze leden op de schappen te komen en wij vervolgens onze klanten moeten teleurstellen doordat de goederen er niet of in onvoldoende mate zijn. Heel veel gemiste kansen’, aldus Van Dulmen.

‘Beheersbaar, maar voorheen beter’

Superunie-leden Jan Linders en Plus onderstrepen de conclusies van de Superunie-directeur. ‘De leverprestaties van leveranciers zijn op dit moment echt ver onder de maat’, stelt Plus-woordvoerder Rianne van Beek. Volgens Van Beek lukt het wel om de supermarktschappen te vullen. ‘Door een gezamenlijke inspanning van alle collega’s op met name dc’s en transport lukt dit wel. De beschikbaarheid en aanvoer van producten is op dit moment het grootste probleem.’ Jan Linders zegt dat de situatie ‘weliswaar beheersbaar is, maar dat het in het verleden beter ging’.

In Distrifood 37, die zaterdag 15-09 is verschenen, uitgebreider aandacht voor de leveringsproblemen bij Superunie. Het nummer is ook online te lezen.

Reageer op dit artikel