nieuws

Greenyard heropent besmette fabriek

Assortiment 805

Greenyard heropent besmette fabriek
Foto: Shutterstock

ANTWERPEN  – Greenyard heeft een Hongaarse fabriek voor diepvriesgroenten weer opgestart na een uitbraak van de listeriabacterie in juli.

Het Belgische groenten- en fruitconcern dat ook veel levert aan Nederland zegt de oorzaak van de besmetting te hebben gevonden en heeft maatregelen genomen. Het probleem zat in een vriestunnel in de fabriek. Daar is ‘aanhoudende aanwezigheid’ van de listeriabacterie gevonden. De vriestunnel is buiten gebruik gesteld. Het bedrijf schatte de schade door het stilleggen van de fabriek eerder al op €30 miljoen, na uitkering van verzekeringen. Volgens Greenyard zal het bedrag niet hoger uitvallen nu de productie in het Hongaarse Baja is hervat.

Recalls bij Coop en Emté

De NVWA waarschuwde halverwege juli voor producten die afkomstig waren uit de fabriek. Dit gebeurde nadat de overkoepelende Europese waakhond EFSA een verband legde tussen de dood van negen mensen in de afgelopen twee jaar en in deze fabriek verwerkte groente. De sterfgevallen zouden hebben plaatsgevonden in Denemarken, Finland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. In Nederland leidde de zaak tot recalls bij onder meer Coop en Emté.

Lees ook: NVWA: Meer listeria-recalls op komst

 

Reageer op dit artikel