nieuws

Conservensector pleit voor btw-verlaging

Assortiment 1138

DEN HAAG – VIGEF, de belangenvereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende industrie, heeft het kabinet opgeroepen de btw op groenten in pot en blik te verlagen.

Conservensector pleit voor btw-verlaging

Volgens VIGEF hebben producenten uit deze sector de afgelopen jaren sterk ingezet op reductie van suiker en zout in hun producten. ‘Hierdoor kan de sector gezonde producten aanbieden zonder suiker, die de consument kunnen helpen de aanbevolen 250 gram groente per dag te behalen. Het stimuleren van groenteconsumptie is een belangrijke pijler in het bevorderen van een gezondere leefstijl.’

Brief volgt op afschaffing verbruiksbelasting op suikervrije fris

Dat de organisatie juist nu een brief heeft gestuurd aan het kabinet is geen toeval. Vorige week werd bekendgemaakt dat de verbruiksbelasting op suikervrije dranken en bron- en mineraalwater wordt afgeschaft, waardoor deze producten goedkoper worden voor de consument. De fiscale maatregel is getroffen in het kader van het nationaal preventieakkoord op het thema ‘overgewicht’.

VIGEF: sector speelt voortrekkersrol

Volgens VIGEF eten Nederlanders veel te weinig groenten. Gemiddeld komen we aan 137 gram per dag, ongeveer de helft van de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. ‘De groenteconservencategorie heeft als missie het de consument zo gemakkelijk en lekker mogelijk te maken om groenten op het bord te serveren. Sinds 2012 speelt de conservencategorie een voortrekkersrol om zout en suiker in haar producten te reduceren. Hierin zijn grote stappen gezet: inmiddels wordt aan het grootste deel van de groenteconserven geen suiker meer toegevoegd en ook toegevoegd zout is geminimaliseerd’, laat de belangenorganisatie weten.

‘Missen stimulans om meer groenten te eten’

Peter Rijnhout, secretaris van VIGEF: ‘Het plan van het kabinet om gezondere dranken te stimuleren omarmen we. We missen in de plannen echter de stimulans om meer groenten te eten. We luiden de noodklok tegen BTW-verhoging op groente en vinden juist een verlaging op zijn plaats. Onze producten kunnen een belangrijke rol vervullen in een gezond voedingspatroon: vers verwerkte groenten in pot, blik of uit de diepvries zijn seizoensproducten die op een gemakkelijke, gezonde en gevarieerde manier kunnen helpen om aan de 250 gram groente per dag te komen. Zeker in combinatie met verse groenten, kan onze categorie zorgen voor die broodnodige verhoging van de groenteconsumptie. Het kabinet kan hiervoor een extra financiële stimulans bieden, net als ze doen bij gezonde dranken. We treden graag in overleg met de staatssecretaris om onze plannen om de consumptie van gezonde groente in Nederland te vergroten.’

Zie ook: Afschaffing verbruiksbelasting stimulans suikervrij

Reageer op dit artikel