nieuws

Warmte maakt diepvriesgroente duur

Assortiment 870

Warmte maakt diepvriesgroente duur
Ook voor het diepvries-assortiment geldt dat alles afkomstig is uit restpartijen en dat de afloopdatum meestal korter is.

BRUSSEL – De Europese brancheorganisatie Profel slaat alarm door de hitte. Tegenvallende oogsten maken groenten duurder, met name voor de diepvries- en conservenindustrie.

Profel spreekt van de ‘meest kritiek situatie in de laatste 40 jaar’. ‘2018 is het derde jaar op rij met gewasproblemen. Het legt bloot dat de groenteverwerkende industrie kwetsbaar is voor de veranderende weerscondities.’

Doperwten in mineur

Dit jaar kampt met name de conserven-/diepvriesindustrie met de gevolgen, aldus Profel. ‘Doperwten hebben 20 tot 50 procent minder opbrengst. Voor bonen is er 50 procent minder opbrengst, versterkt door overstromingen en stormen tijdens de eerste oogsten. Uien kennen 15 tot 50 procent minder opbrengst.’

Tweede oogst niet te zaaien

In veel regio’s is het zaaien voor een tweede oogst ook niet mogelijk door de droogte, aldus de organisatie in een persbericht. De droogte zal ook doorwerken in de opbrengst van wintergroente die nu op het land komt, zoals kool, boerenkool en spruitjes.

Lees ook: Warmte stimuleert verkopen supermarkt 

Reageer op dit artikel