nieuws

Nederland heeft 157 hectare wijnbouw

Assortiment 469

DEN HAAG – De landbouwgrond die in Nederland wordt gebruikt voor wijnproductie is afgeloepn jaar met 2 hectare gestegen

Nederland heeft 157 hectare wijnbouw
Foto: ANP

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Traditionele’ wijnprovincies Limburg en Gelderland voeren naar areaal gemeten nog altijd de boventoon. De twee provincies zijn respectievelijk goed voor 32 en 23 procent van alle landbouwgrond bestemd voor wijngaarden. In Gelderland is er sinds 2010 echter sprake van een geleidelijke krimp. Noord-Brabant wordt een steeds belangrijkere provincie voor de Nederlandse wijnproductie. Van alle grond bestemd voor de teelt van wijndruiven lag vorig jaar 13 procent in deze provincie. Dat was zeven jaar geleden nog 5 procent.

92 bedrijven actief met wijngaarden

Het totale oppervlak dat de wijngaarden bestrijken is vorig jaar idus ets gegroeid naar in totaal 157 hectare. Dat land werd verbouwd door in totaal 92 bedrijven, vier meer dan in 2016. Gemiddeld hebben Nederlandse wijnbouwers 1,7 hectare landbouwgrond voor de druiventeelt. Zeeuwse wijnboeren zijn met gemiddeld 3,1 hectare het ruimst bemeten, aldus het CBS.

Lees ook: Lindeman’s opent stadswijngaard in Amsterdam

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels