nieuws

Bond meet enorme suikerverschillen

Assortiment 458

Bond meet enorme suikerverschillen

DEN HAAG – Consumenten kunnen hun consumptie van suiker flink terugdringen door de juiste producten uit het schap bij de supermarkt te pakken. De Consumentenbond meet enorme verschillen in de hoeveelheid suiker bij vergelijkbare producten.

Dat schrijft de organisatie in het juli/augustus-nummer van de Consumentengids. In een door de bond samengesteld fictief dagmenu blijkt dat wie kiest voor de suikerrijkste varianten van deze producten 160 gram suiker binnenkrijgt op de dag, terwijl wie kiest voor de suikerarmste varianten uitkomt op een consumptie van 67 gram suiker. Dit ligt overigens nog boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De Consumentenbond ziet in de grote verschillen aan suikergehalte het bewijs dat veel fabrikanten nog stappen kunnen maken als het aankomt op het terugdringen van wat verborgen suikers wordt genoemd.

Grote suikerverschillen in drinkyoghurt

‘Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen drinken graag drinkyoghurt. Wij kozen in ‘ons’ menu voor die met frambozensmaak. Verrassing: in een glaasje van 200 millilieter zit minimaal 9 en maximaal 17,4 gram suiker. Dat zijn dus alweer ruim twee tot vier klontjes’, schrijft de bond. De Woksaus Teriyaki van Fairtrade Original krijgt een veeg uit de pan vanwege de aanwezigheid van 28 gram suiker in een portie. Ter vergelijking: in de woksaus van Go-Tan zit maar 6 gram suiker. Het zijn maar twee van de voorbeelden die door de Consumentenbond worden genoemd in het artikel.

Industrie is te scheutig met suiker

De organisatie ziet in de resultaten van het onderzoek het bewijs dat er strengere afspraken nodig zijn, met minder vrijblijvendheid, voor het terugdringen van zout, suiker en verzadigd vet. ‘De levensmiddelenindustrie is simpelweg te scheutig met suiker. Een vruchtenyoghurt zou zoet genoeg moeten zijn doro de verwerkte vruchten, maar die zijn meestal vervangen doo reen aroma. En dan moeten er weer scheppen suiker bij. Dat het een stuk minder kan, blijkt uit de grote verschillen in suikergehalten die wij zagen bij vergelijkbare producten’, zo wordt Henry Uitslag van de bond geciteerd in het artikel.

Zie ook:  Nederland schat suikerconsumptie heel fout in 

Reageer op dit artikel