nieuws

Aldi en Lidl: geen energiedranken onder 14

Assortiment 3604

Aldi en Lidl: geen energiedranken onder 14
Foto: Aldi

CULEMBORG – Aldi is de eerste Nederlandse supermarktketen die een leeftijdsgrens instelt voor de verkoop van energiedrankjes. De discounter stopt met de verkoop van de suiker- en caffeïnerijke drankjes aan jongeren onder de veertien jaar. Lidl bracht enkele uren later een soortegelijke maatregel naar buiten.

Als een cassière van de discounters twijfelt over de leeftijd van een koper gaat deze om legitimatie vragen. Aldi gaat ook klanten bij het schap informeren over de mogelijke ongewenste effecten van energydrinks. ‘De bezorgdheid in de samenleving over de consumptie van energy drinks door kinderen neemt toe. Wij willen hierin onze verantwoordelijk nemen’, zo wordt Nadie Winde, manager corporate responsibility bij Aldi geciteerd in het persbericht van het bedrijf. De leeftijdsgrens past ook in de overeenkomst die Aldi begin dit jaar is aangegaan met de maatschappelijke organisatie Jongeren Op Gezond Gewicht.

Aldi is eerste keten met leeftijdsgrens

Het eigen merk van Aldi in energiedranken heet Golden Power en is vanwege de lage prijs populair onder jongeren. Aldi is de eerste keten die de drankjes in de ban doet voor jongeren onder een bepaalde leeftijdsgrens. Wel waren er eerder individuele ondernemers die een soortgelijke maatregel namen. Bijvoorbeeld Jumbo Dokkum die een leeftijdsgrens van zestien jaar instelde. Twee jaar geleden stopte marktleider Albert Heijn al met de verkoop van grotere verpakkingen van energiedrinks en met de verkoop van het merk Monster. Dit kwam Albert Heijn echter wel op een storm van kritiek te staan.

Lidl begint op 1 september

Lidl kwam enkele uren na de bekendmaking door Aldi met een soortgelijke maatregel. Bij Lidl gaat de maatregel op 1 september in, Aldi begint een maand later. Aldi is blij dat Lidl het goede voorbeeld volgt, aldus woordvoerder Laetitia Gruwel.

Kinderartsen waarschuwen voor effect energiedranken

De druk om de verkoop van energiedranken te reguleren komt onder meer van kinderartsen. Begin dit jaar kwam de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde nog met een uitgebreid pleidooi. Deze organisatie zou zelfs het liefst zien dat de leeftijdsgrens voor energiedranken op 18 jaar wordt gezet.  Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid kondigde als reactie op de noodkreet van de kinderartsen een onderzoek aan naar de effecten van het drinken van energiedranken. Hij vertelde toen echter ook vooralsnog niets te zien in een verbod voor kinderen.

‘Hopelijk volgen andere supermarkten’

Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag. Marjon Bachra van Jongeren Op Gezond Gewicht is blij met de maatregel en hoopt dat er meer supermarkten gaan volgen. ‘Energiedranken hebben een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Terwijl we ervan uit kunnen gaan dat het geen gezonde keuze is.’

Zie ook: Aldi verbouwt in de zomer volop door

Reageer op dit artikel