nieuws

Tweederde wil einde aan tabak bij supermarkt

Assortiment 2203

Tweederde wil einde aan tabak bij supermarkt
Foto: Distrifood

AMSTERDAM – Ruim tweederde van de Nederlandse consumenten vindt dat er een einde moet komen aan de verkoop van tabaksproducten bij supermarkten, drogisterijen en tankstations. De verkoop zou beperkt moeten worden tot gespecialiseerde winkels.

Dat blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond waarover AD vanmorgen schrijft. Aanleiding voor de peiling is het onderzoek van het RIVM van afgelopen week waaruit blijkt dat bij toepassing van een andere meetmethode roken veel schadelijker is voor de gezondheid dan eerder verwacht. Het verschil zit hem in het meten van het effect van de minuscule gaatjes die tabaksfabrikanten in sigaretten aanbrengen. Het door De Hond gemeten cijfer ligt aanzienlijk hoger dan in onderzoek van Deloitte van twee jaar geleden. Toen was nog 41 procent voorstander van een ban op tabak in de supermarkt, terwijl 57 procent van mening was dat tabak in ieder geval buiten het zicht van de klant moest liggen.

13 procent rokers wil volledige ban

Ruim de helft van de van de ondervraagden is voorstander van een flinke verhoging van de accijns op tabak. Er is wel een flink verschil van mening tussen rokers en niet-rokers, zo blijkt uit de cijfers. Volgens De Hond vind driekwart van de niet-rokers dat het kabinet extra maatregelen moet nemen om het roken te ontmoedigen, terwijl onder rokers maar één op de drie die mening heeft. Overigens is 13 procent van de rokers voorstander van een volledig verbod op de verkoop van tabaksproducten. Enkele weken geleden werd bekend dat Lidl gefaseerd stopt met de verkoop van tabak. Eerder namen Kruidvat en Trekpleister al een soortgelijk besluit.

Tabak blijft belangrijke omzetmaker

Tabak blijft voor de supermarktsector als geheel een belangrijke productgroep, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IRI die Distrifood enkele weken geleden publiceerde naar aanleiding van het besluit van Lidl. ‘Voor de overige servicesupermarkten is het nog steeds een markt van €1,9 miljard in omzet. De omzet groeit nog wel, maar het volume neemt af’, zei Sjanny van Beekveld van IRI toen.

Reageer op dit artikel