nieuws

CO2-paniek waait aan Nederland voorbij

Assortiment 3211

CO2-paniek waait aan Nederland voorbij

AMSTERDAM – Nederland is (nog) niet getroffen door het CO2-tekort waar verschillende Europese landen momenteel mee kampen.

Dat zegt een woordvoerder van Nederlandse Brouwers in reactie op vragen van Distrifood. De koepelorganisatie deed zelf een rondgang langs fabrikanten en komt tot de conclusie dat er in Nederland (in ieder geval op dit moment) geen tekort is aan CO2. De organisatie verwacht dan ook geen lege schappen in supermarkten.

Sluiting fabrieken

De oorzaak van het CO2-tekort in onder meer de UK en België is te omschrijven als een ‘perfect storm’. Ten eerste is de markt in de zomermaanden altijd krap vanwege de grote vraag naar bier en frisdrank. Daarnaast zijn veel ammoniafabrieken (waar CO2 als bijproduct wordt gewonnen) in de zomermaanden dicht voor onderhoud. Dit jaar zijn er meer van deze fabrieken gesloten dan gebruikelijk.

Pepsico en Coca-Cola

Nederlandse frisdrankfabrikanten merken tot op heden ook niets van het tekort. ‘Vrumona, onze bottelaar, kent vooralsnog geen problemen’, zegt woordvoerder Karlijn Frequin- Poppelaars van Pepsico Benelux. Ook Coca-Cola heeft geen problemen. ‘In Noord-Europa is bekend dat het tekort aan CO2 invloed heeft op uiteenlopende producenten binnen de voedsel- en drankensector. In onze fabriek in Nederland is echter vooralsnog geen sprake van een CO2-tekort. We staan in nauw contact over de situatie met onze leverancier om onze services te kunnen blijven waarborgen’, zegt woordvoerder Regine Crobach.

Lege schappen bij Tesco

Deze week werd duidelijk dat bier- en frisproducenten in de UK, en daarmee ook supermarkten, momenteel voor grote problemen staan. Door een samenloop van omstandigheden dreigen lege vakken in het bier- en frisschap. Bij de Britse marktleider Tesco waren deze week al tien van de dertig huismerkvarianten frisdrank out-of-stock. Vakblad The Grocer schreef dat supermarkten binnen enkele dagen al door hun voorraad frisdrank heen konden zijn. Bierbrouwer Heineken heeft zijn Britse pubklanten gewaarschuwd dat bier van de merken Amstel en John Smith’s slecht verkrijgbaar is.

Kippenvlees ook in gevaar

Ook de Europese productie van kippenvlees komt in gevaar door het CO2-tekort. Volgens een Britse brancheorganisatie zit 60 procent van de landelijke verwerkingslocaties binnen enkele dagen zonder CO2, waardoor er niet langer kan worden geslacht.

Reageer op dit artikel