nieuws

Allergie-info op etiket klopt vaak niet

Assortiment 1641

Allergie-info op etiket klopt vaak niet
Foto: Shutterstock

UTRECHT – Nederlanders met een voedselallergie krijgen geregeld allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op etiketten. Dat leidt soms tot levensbedreigende situaties, blijkt volgens het AD uit onderzoek van het UMC Utrecht en TNO.

Een half miljoen Nederlanders heeft volgens de krant een voedselallergie. De onderzoekers volgden een jaar lang 157 patiënten met een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s, noten en melk. Bijna de helft (46 procent) kreeg één of meer allergische reacties, vaak omdat de informatie op etiketten ontbrak of niet klopte. Zes patiënten belandden daardoor op de spoedeisende hulp. In vier van de tien producten zaten allergenen terwijl deze op het etiket niet als ingrediënt vermeld stonden, blijkt uit het onderzoek.  ‘Aan een waarschuwing kun je geen waarde hechten, of het nu wel of niet op het etiket staat’, zegt Geert Houben, toxicoloog en onderzoeker van TNO en UMC Utrecht.

Onbedoelde allergenen het probleem

Volgens de onderzoekers gaat het goed met het vermelden van allergenen die als ingrediënt in een product verwerkt zijn. Echter wanneer het gaat om zaken die allergische reacties kunnen opwekken die onbedoeld in het product terecht zijn gekomen, gaat het vaak mis. Vooral sporen van melk en eiwitten komen regelmatig per ongeluk terecht in producten. Houben pleit ervoor om hierover uniforme afspraken te maken binnen Europa, maar ziet met leedogen aan dat de Europese Commissie hier geen prioriteit aan geeft. ‘Onbegrijpelijk. Dit plaatst 22 miljoen mensen in Europa dagelijks voor onnodige risico’s’, aldus de onderzoeker in de krant.

Zie ook: AH Leersum leert klanten etiketten lezen

Reageer op dit artikel