nieuws

Supers groeien flink in medicijnen

Assortiment 3892

Supers groeien flink in medicijnen

AMSTERDAM – Nederlandse supermarkten hebben de omzet in zelfzorgmiddelen vorig jaar met 8,1 procent zien toenemen. Het marktaandeel van supers is daardoor gestegen naar 13 procent.

Dat lbijkt uit cijfers van brancheorganisatie Neprofarm waarover de Nationale Zorggids schrijft. De verkopen in supermarkten stegen aanzienlijk harder dan de markt, die met maar 1,4 procent toenam tot in totaal €729,7 miljoen. Drogisterijen blijven echter nog dominant in de verkoop van zelfzorgmiddelen met een marktaandeel van 76 procent. Het resterende marktaandeel van 11 procent gaat langs de kassa van apotheken.

Filiaaldrogisten winnen marktaandeel

Binnen het drogisterijkanaal gaat de verschuiving van omzet van vestigingen die in handen zijn van ondernemers naar filiaalvestigingen door. De omzet van zelfstandigen daalde met 13,4 procent, terwijl ketens juist een toename van 5,7 procent lieten noteren. Apothekers leverden ook flink omzet in.

Meest verkochte assortimenten

Uit de cijfers blijkt dat de drie meest verkochte assortimenten producten voor de luchtwegen, pijnstillers en vitamines/mineralen zijn. Snelste stijgers zijn zelfzorgmiddelen voor spijsvertering (4,5 procent), urogenitale zorg en voortplanting (3,4 procent) en pijnstillers (2,8 procent).

Lees ook: Inspectie onderzoekt medicijnverkoop Albert Heijn

Reageer op dit artikel