nieuws

Kiptekort dreigt in Nederlandse supermarkt

Assortiment 3468

Kiptekort dreigt in Nederlandse supermarkt

ALMELO – Vanwege het mooie weer is er steeds vaker geen kip meer te koop in de Nederlandse supermarkten.

Dat zegt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, vandaag tegen BNR Nieuwsradio.

Kippen met beter leven

Het komt volgens haar omdat vanaf 2015 een grote omschakeling heeft plaatsgevonden in het Nederlandse supermarktkanaal, waar steeds vaker gekozen wordt voor kippen die een beter leven hebben gehad en langzamer groeien.

Piek niet op te vangen

‘De productie hiervan is zo strak gepland, dat een piek bijna niet is op te vangen’, zegt De Haan tegen de nieuwszender. ‘Er is nu bovendien veel meer vraag dan in mei vorig jaar. Dat heeft alles te maken met de warmte en het barbecueën. We zijn de reguliere kip in het Nederlandse retailkanaal ongeveer kwijt. Iedere supermarktketen heeft zijn eigen concept. Dan is het ook niet meer uitwisselbaar. Er wordt nu precies geproduceerd wat er nodig wordt geacht.’

Kipassortiment verduurzaamd

Bijna alle supermarktketens hebben de afgelopen jaren stap voor stap het kipassortiment verduurzaamd. Daarbij was een goede balans tussen vleeskwaliteit, dierenwelzijn, prijs en waardering van klanten steeds het doel. Zo maakte Emté in augustus vorig jaar bekend dat het volledige assortiment verse kipproducten vanaf 14 augustus ten minste van de kwaliteit De Betere Kip is. Jumbo kreeg in 2016 een internationale dierenwelzijnsprijs  voor het vervangen van de plofkip door de Nieuwe Standaardkip. Andere ketens presenteerden de afgelopen jaren ook duurzame kipconcepten.

Beluister hier de uitzending van BNR Nieuwsradio

Zie ook: Kabinet komt met opvolger Kip van Morgen

 

Reageer op dit artikel