nieuws

Verspillingsschap Jumbo Verberne: foto’s en video’s

Assortiment 4900

Verspillingsschap Jumbo Verberne: foto’s en video’s
De media waren massaal aanwezig bij de onthulling van het verspillingsschap bij Jumbo Verberne in Wageningen. Hier geeft Louise Fresco van Wageningen University een interview aan Omroep Gelderland.

WAGENINGEN – Jumbo Verberne in Wageningen heeft als eerste supermarkt in Nederland een ‘verspillingsschap’ in de winkel. Vanmorgen onthulden ondernemer, gemeente en Wageningen University samen het schap. Distrifood heeft een korte video van de opening en een foto-impressie van het schap.

Het schap wordt ondersteund door het platform Verspilling is Verrukkelijk, waarin ondernemers met oplossingen voor voedselverspilling zich hebben verzameld. Bekende leden van dit platform zijn onder meer Instock, de Verspillingsfabriek en Kromkommer. Ook de Wageningen University is bij het project betrokken. Op het nieuwe schap komen producten te staan die zijn gemaakt van grondstoffen die anders verloren zouden zijn. De krant noemt als voorbeeld de appelcider van fabrikant Krenkelaar, die bij de productie gebruikmaakt van ‘niet volkomen gaaf fruit’.

De onthulling in beeld

Het schap werd vanmorgen onder grote belangstelling van de media onthuld door burgemeester Geert van Rumund van gemeente Wageningen, de baas van Wageningen University, Louise Fresco en Jumbo-ondernemer George Verberne.

De ondernemer aan het woord

Het is geen toeval dat het schap bij Jumbo Verberne in Wageningen debuteert. In de video hieronder vertelt de ondernemer in eigen woorden meer over het project waarmee hij een landelijke primeur heeft.

Het betreft een speciaal schap dat de aandacht moet vestigen op voedselverspilling. Daarmee moeten consumenten worden geïnspireerd om in actie te komen tegen het onnodig weggooien van levensmiddelen. De onthulling van het schap komt op de dag dat bekend werd dat ook de Rijksoverheid een tandje bijschakelt in de strijd tegen voedselverspilling. Minister Carola Schouten van Voedselkwaliteit wil dat Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt. Ze trekt de komende jaren €7 miljoen uit om dat waar te maken.

Verkwisting loopt door hele keten

Ieder jaar verspillen Nederlandse huishoudens, bedrijven en horeca naar schatting 2 miljoen ton voedsel. Die verkwisting begint al op het boerenerf, maar ook onderweg, op de veiling, in de supermarkt en in de keuken belandt veel voedsel bij het vuil. Een doorsnee consument gooit jaarlijks zo’n 41 kilo voedsel weg. Dat is Schouten een doorn in het oog, omdat minder verspilling veel geld en CO2-uitstoot scheelt. En de verkwisting is ‘des te erger als je bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan’.

Een foto-impressie van het verspillingsschap bij Jumbo Verberne

Foto's

Reageer op dit artikel