nieuws

Jan Linders verkoopt tijdelijk Westvleteren

Assortiment 7132

Jan Linders verkoopt tijdelijk Westvleteren
Foto: Shutterstock

NIEUW-BERGEN – Jan Linders verkoopt morgen (donderdag) eenmalig in totaal 300 kratjes van 24 flesjes Westvleteren Trappist-bier, dat gemaakt wordt in de Sint-Sixtus-abdij in het Belgische Westvleteren.

Het gaat om de Westvleteren Blond, 8 en 12. Elk van de 60 Jan Linders-supermarkten krijgt zo’n 5 kratjes. Klanten betalen €9,95 per flesje en mogen er maximaal twee kopen. De Westvleteren-bieren zijn door het internationale bierforum Ratebeer al verschillende malen tot het beste bier ter wereld uitgeroepen. Vooral Westvleteren 12 is gewild bij liefhebbers van speciaalbieren.

Onduidelijk hoe Jan Linders aan voorraad komt

Waarom de Belgische trappisten Linders eenmalig toestaan hun bier te verkopen, kon Gineke Wilms, woordvoerder van de supermarktketen, niet zeggen tegen de regionale krant De Limburger. ‘Dankzij onze partners zijn we erin geslaagd het Westvleterense bier aan te kopen’, zegt zij. Wie deze partners zijn, wilde Wilms niet kwijt. Wel benadrukte ze dat Jan Linders het als een voorrecht ziet dat het bedrijf de Westvleterense bieren kan en mag verkopen. ‘We zien het als een beloning voor het feit dat we al enkele jaren in Nederland tot beste speciaalbiersupermarkt zijn uitgeroepen.’

Eerder verkocht Sligro het bier al even

Het is pas de tweede keer in de historie dat de Belgische trappisten hun bier buiten hun abdijbrouwerij en -café te Westvleteren te koop aanbieden in Nederland. Omdat ze in geldnood zaten voor de herbouw van hun zwaar verouderde abdijcomplex, gaven de trappisten in 2012 horecagroothandel Sligro toestemming om een box van 6 flesjes voor €27,50 te verkopen. In België hadden ze dat een jaar eerder aan supermarkt Colruyt toegestaan. Volgens Peter Kuppers, van Bier Consumenten Vereniging Pint, vraagt Jan Linders ‘een stevige prijs’ voor Westvleteren. Aan de poort van de brouwerij in Westvleteren kost een fles slechts €3,75 en in het café tegenover de brouwerij kost een glas €4.

Zie ook: Brand lanceert eerste alcoholvrije speciaalbier

 

Reageer op dit artikel