nieuws

Kabinet komt met onderzoek energiedrankjes

Assortiment 2484

Kabinet komt met onderzoek energiedrankjes
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat een onderzoek uitvoeren naar de effecten van het drinken van energiedrankjes door jongeren. Hij ziet vooralsnog echter niets in een leeftijdsgrens op de verkoop van de drankjes.

Maandag waarschuwden kinderartsen dat energiedrankjes niet onschuldig zijn en dat de verkoop ervan aan kinderen onder de achttien jaar verboden moet worden. Volgens de artsen, verenigd in de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), leidt het drinken van de pepdrankjes bij jongeren tot klachten als rusteloosheid, moeheid, slaapproblemen en hartritmestoornissen. Staatssecretaris Blokhuis wil dit nu laten onderzoeken, waarbij wat hem betreft de studie vooral moet focussen op de gezondheidseffecten van de combinatie van cafeïne en suiker op kinderen en jongeren. Hij wil weten hoe andere landen daarmee omgaan. ‘En hoe wij daar zelf het best mee om kunnen gaan’, aldus Blokhuis. Mogelijk dat het RIVM en/of de Gezondheidsraad het onderzoek moeten gaan uitvoeren.

Verbieden is niet dé oplossing

Blokhuis ziet echter vooralsnog niets in een verbod. ‘Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kan consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing.’ Het is volgens hem aan de ouders om dit aan hun kinderen duidelijk te maken. Hij denkt ook dat scholen hierin een belangrijke rol kunnen spelen. Volgens kinderarts De Jong-Van Kempen verwijderen steeds meer scholen pepdrankjes uit drankautomaten op school, omdat ze merken dat het drinken ervan bij scholieren leidt tot concentratieverlies. Het Voedingscentrum adviseert kinderen onder de dertien jaar om geen energiedrankjes te drinken en jongeren boven die leeftijd slechts één blikje per dag.

Vooral een taak van de ouders

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zegt dat verstandig omgaan met eten, drinken en dus ook energydrankjes vooral een taak is van de ouders. Niettemin doen scholen al veel om gezond leven te promoten en draaien ze vaak volop mee in bepaalde programma’s als Gezonde School en Alles is Gezondheid. Vooral basisscholen kunnen met medezeggenschapsraden en oudercommissies afspraken maken over wat er mee naar school mag, aldus AVS-voorzitter Petra van Haren. Zo zijn er scholen waar is afgesproken dat er alleen water mag worden gedronken op school.

Zie ook: Artsen: energiedranken moeten naar 18+

 

Reageer op dit artikel