nieuws

Artsen: energiedranken moeten naar 18+

Assortiment 2119

Artsen: energiedranken moeten naar 18+
Foto: Shutterstock

ROTTERDAM – Kinderartsen pleiten opnieuw voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de achttien jaar. De artsen stellen steeds meer jonge patiënten te behandelen die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde doet zijn pleidooi in een artikel in AD. Volgens de artsen is het voor jongeren vanaf twaalf jaar niet ongewoon om soms zes blikjes of meer per dag te drinken, wat kan leiden tot serieuze gezondheidsklachten. ‘Als jongeren met rusteloosheid of hartritmestoornissen in onze spreekkamers belanden, denken wij aan allerlei dingen en halen we ze soms door de medische molen om de oorzaak te achterhalen. Maar we merken dat energiedrankjes steeds vaker de boosdoener zijn’, zo wordt de Leeuwardense kinderarts Brita de Jong-Van Kempen in het artikel geciteerd.

Nog geen wettelijke beperkingen

Op dit moment zijn er nog geen wettelijke beperkingen op de verkoop van energiedranken. Wel is het zo dat het Voedingscentrum de consumptie voor kinderen onder de dertien jaar afraadt en voor jongeren tot achttien jaar adviseert niet meer dan één blikje per dag te drinken. Daarnaast staan op de blikjes tegenwoordig een gezondheidswaarschuwing rond de consumptie door kinderen.

Geen onschuldige frisdrank

Dit is echter volgens de artsen niet voldoende. ‘Dit is geen onschuldige frisdrank. Een verbod zet ouders en kind aan het denken, zodat ze zich bewust zijn van de gevolgen. Vroeger was het ook normaal om op jonge leeftijd alcohol te drinken, maar nu weten we hoe schadelijk dat is. We kunnen wachten tot er fatale incidenten gebeuren of we kunnen maatregelen treffen zodat we de consequenties kunnen onderzoeken’, aldus De Jong-Van Kempen in de krant.

Ministerie zet in op voorlichting

Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is er weinig enthousiasme rond een verbod. Zij zien meer heil in voorlichting via bijvoorbeeld scholen en sportverenigingen. ‘Er zijn meer producten die je voor je gezondheid beter niet of met mate kunt consumeren. Verbieden is dan niet dé oplossing’, stelt een woordvoerder van het ministerie tegenover het AD.

Zie ook: Albert Heijn beperkt verkoop energiedrankjes

 

Reageer op dit artikel