nieuws

Kalkoen met ster bij zes supermarkten

Assortiment 2760

Kalkoen met ster bij zes supermarkten
ANP

AMSTERDAM – Boni, Coop, Deen, Jan Linders, Spar en Jumbo verkopen rond de kerstdagen uitsluitend kalkoen met een dierenwelzijnskeurmerk.

De supermarkten geven daarmee gehoor aan de oproep van Wakker Dier, om te stoppen met ‘plofkalkoen’.

Jumbo als eerste

Eind oktober schakelde Jumbo als eerste over op kalkoen met één Beter Leven ster. Nu zijn er nóg vijf supermarkten die deze Kerst uitsluitend verse kalkoen met een dierenwelzijnskeurmerk verkopen: Boni, Coop, Deen, Jan Linders en Spar. Weer acht andere supermarkten introduceren ook kalkoen met een keurmerk, maar hebben daarnaast nog plofkalkoen in het schap liggen.

Langzamer groeiend ras

Lidl en Plus zijn de enige supermarkten die nog uitsluitend plofkalkoen verkopen. Albert Heijn verkoopt een kalkoen van een langzamer groeiend ras. Deze kalkoenen hebben het beter dan de plofkalkoen, maar voldoen niet aan de eisen voor één ster.

Welzijnsproblemen aangepakt

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming kent één, twee, of drie sterren toe. Bij één ster zijn de grootste welzijnsproblemen aangepakt. De kalkoenen groeien 25 procent minder snel en krijgen 25 procent meer ruimte. Ook krijgen zij daglicht, afleidingsmateriaal en een overdekte uitloop.

 

Reageer op dit artikel